Rwanda: partidul preşedintelui Paul Kagame câştigă detaşat alegerile parlamentare

Rwanda: partidul
preşedintelui Paul Kagame câştigă detaşat alegerile parlamentare

Preşedintele Rwandei, Paul Kagame. FOTO: Reuters

Partidul care se află în prezent la guvernare în Rwanda, Frontul Patriotic din Rwanda (RPF) a câştigat alegerile parlamentare şi ţara africană, asigurându-şi 76% din voturi.

Partidul preşedintelui din Rwanda Paul Kagame, venit la putere în urma genocidului din 1994, a câştigat 40 din cele 53 de voturi alese în mod direct luni.

Partidul de opoziţie FDU-Inkigi, al cărui lider Victoire Ingabire este în închisoare, nu a participat la aceste alegeri.  Celelalte două partide care au participat la alegeri şi care sunt percepute ca fiind aprorpiate de RPF au luat 13% şi 9% din voturi.

RPF a fost lăudat la nivel internaţional pentru faptul că au asigurat menţinerea responsabilităţii şi au urmărit creşterea economică rapidă în perioada ulterioară masacrelor din 1994.

Cu toate acestea, preşedintele Kagame a fost acuzat de ignorarea drepturilor omului şi îndepărtarea oricărei forţe de opoziţie. Şi în aceste alegeri formaţiunile de opoziţie susţin că au împiedicate să-şi facă campanie.

Un alt partid de opoziţie, PS-Imberakuri, nu a reşit să obţină nici un loc în legislativul african.

Parlamentul din Rwanda are 80 de locuri, dintre care 24 sunt rezervate pentru femei, două locuri pentru candidaţi care reprezintă tineretul şi un loc pentru un deputat care reprezintă persoanele cu dizabilităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: