Ruşii îşi fac selfie-uri şi filmuleţe în bazele abandonate de americani în Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retragerea militarilor americani din nordul Siriei i-a entuziasmat pe ruşi, care s-au grăbit să-şi facă selfiuri şi filmuleţe în bazele părăsite.

După ce l-a lăsat pe Recep Tayyip Erdogan să-i atace pe kurzii din nordul Siriei, Donald Trump a ordonat retragerea celor aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în zonă.

Criticat aspru pentru aceste decizii, preşedintele american a răspuns că nu vrea să-şi mai ţină soldaţii în „războaie fără sfârşit“ şi nici să contreze un aliat din NATO.

Deciziile radicale ale lui Trump i-au derutat pe militarii americani care au luptat cot la cot cu kurzii împotriva organizaţiei Statul Islamic. Aceştia spun acum că simt o remuşcare profundă pentru faptul că şi-au abandonat aliaţii.

„Au avut încredere în noi şi noi am încălcat această încredere. Este o pată pe conştiinţa americană“, a declarat pentru New York Times un ofiţer american care a fost alături de kurzi în nordul Siriei.

„Îmi este ruşine“, a afirmat un alt ofiţer. Ambii ofiţeri au vorbit sub anonimat, pentru a evita eventuale represalii din partea superiorilor lor.

Şi răspunsul kurzilor a fost la fel de dur: „Cel mai rău lucru din logica militară şi din camaraderie este trădarea“.

Imagini prezentând retragerea trupelor americane şi înaintarea celor siriene surprins de RT, canalul de propagandă al Kremlinului

În schimb, ruşii s-au entuziasmat de retragerea ordonată de Trump şi s-au grăbit spre bazele abandonate. Cum au ajuns acolo, şi-au făcut selfieuri şi filmuleţe.

„Bună dimineaţa tuturor din Manbij! Mă aflu într-o bază americană unde ieri (luni, n. red.) dimineaţă erau ei (militarii americanii, n. red.), iar azi dimineaţă suntem noi. Acum să vedem cum trăiau, ce făceau aici“, potrivit unui filmuleţ difuzat pe contul de Twitter @MrRevinsky.

Potrivit Moscovei, oraşul Minbej este acum controlat în totalitate de armata lui Bashar al-Assad. Sprijinit de ruşi, Bashar se întoarce în zonă după şase ani de absenţă. El este ajutat de poliţia militară rusă, care efectuează patrule pe linia de front.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite