Ruşii aplică în Siria strategia din Ucraina. Îl ajută pe Bashar al-Assad să preia controlul aşa-numitei „Sirii utile“ şi abia apoi vor negocia în forţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două spitale, lovite de bombe
Două spitale, lovite de bombe

În Siria, trupele guvernamentale şi aliaţii lor au lansat o ofensivă asupra unor cartiere din oraşul Alep controlate de opoziţie. Agenţia Reuters vorbeşte despre cea mai mare operaţiune terestră de la începutul acţiunilor militare ale regimului preşedintelui Bashar al Assad care a pus capăt armistiţiului. Ruşii şi sirienii vor să preia controlul asupra aşa-numitei „Sirii utile“ şi doar după aceea să negocieze cu opoziţia.

Înaintarea se face din patru direcţii, iar armata a ocupat deja unul din raioanele din nord-vestul oraşului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut crearea unor coridoare umanitare la Alep pentru evacuarea răniţilor. Statele Unite numesc ofensiva drept încă o confirmare că preşedintele Assad şi aliaţii săi din Rusia şi din regiune au încălcat procesul reglementării paşnice pentru a obţine victoria pe cale militară. 

Washingtonul spune să înţelegerea de pace în Siria a fost compromisă la numai o săptămână după semnare şi că Moscova şi Damascul comit crime de război lovind ţinte medicale şi umanitare. Peste 250 de mii de oameni ar rămâne încă în Alep, în raioanele vestice din oraş controlate de opoziţie. Bombardamentele din ultima săptămână au făcut peste o sută de victime printre civili, inclusiv copii.

Rusia a decis să îşi folosească toată puterea de foc pentru a ajuta regimul sirian să recucerească Alepul deoarece crede ca o victorie militară este mai bună decât continuarea unor negocieri care par fără rezultat cu Washingtonul, cred experţii, citaţi de AFP.

Fabrice Balanche, specialist pe problemele Siriei la Washington Institute, consideră că Rusia nu mai crede în posibilitatea de a colabora cu Statele Unite în această ţară.

"Este un război total deoarece Moscova nu mai crede că Washingtonul este capabil să mai facă ceva în Siria, din lipsa de voinţă sau incapacitate", arată acesta.

Moscova vrea să „termine cu un important centru al rezistenţei rebele“, spune Igor Sutiaghin, expert în problemele Rusiei la Royal United Service Institute (Rusi) din Londra. După aceea, nu îi mai rămâne de făcut decât să recucereasca provincia Idlib şi câteva puncte rebele de rezistenţă.

Potrivit lui Thomas Pierret, expert în problemele Siriei la Universitatea din Edinburgh, „este vorba de a-i oferi lui Bashar al-Assad o victorie decisivă“ şi „să elimine orice alternativă privind opoziţia de ceea ce ea consideră capitala sa". "O rebeliune alungată din Alep ar fi adusă la rangul de insurecţie periferică", consideră Pierret.

O victorie în Alep ar pune autorităţile din Damasc în poziţie de forţă „în vederea unor viitoare negocieri" dorite de emisarul ONU Staffan de Mistura, spune Aleksei Malaşenko, politolog rus specialist în Orientul Mijlociu.

„Fără Alep, Assad nu este decât un semi-preşedinte. Pentru a guverna cu adevarat, are nevoie de Alep", susţine Fabrice Blanche. Preşedintele sirian va putea atunci să se laude cu controlul principalelor oraşe din ţară: Damasc, Alep, Homs, cucerit în 2014, şi Hama.

„Ruşii şi sirienii vor să preia controlul asupra întregului Alep şi doar după aceea să negocieze cu opoziţia", afirmă şi Fiodor Lukianov, membru al Consiliului rusesc pentru politică de securitate şi aparare. "Alepul joacă un rol esenţial" deoarece viitorul "va depinde de dispunerea liniei frontului care separă parţile în conflict. Si această linie trebuie să fie stabilită“.

Ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, suspectează că strategia lui Bashar al-Assad este să preia controlul doar asupra a aşa-numitei „Sirii utile” – Latakia, Damasc, Homs şi Alep. Assad a pretextat „cea mai mică încălcare a regimului de armistiţiu”, impus la iniţiativa SUA şi Rusiei, pentru a „bombarda brutal Alepul”, spune ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, într-un interviu pentru Libération.

Potrivit lui Ayrault, regimul lui Assad cu siguranţă că vrea să cucerească „oraşul martir”, pentru a evacua o parte a populaţiei – ostilă autorităţilor – şi s-o înlocuiască cu oameni loiali.

În situaţia actuală, Franţa sprijină armistiţiul pe termen lung care ar deschide accesul pentru ajutorul umanitar şi ar crea condiţii pentru reluarea negocierilor de pace, subliniază Ayrault. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, „sponsorii regimului” – Iran şi Rusia în special – trebuie „să înceteze să ducă un joc dublu” şi să-l oprească pe Assad, insistă ministrul francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite