Rusia a ordonat Siriei doborârea avionului turc şi uciderea piloţilor, arată documente secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incidentul aviatic a sporit tensiunile dintre Turcia şi Siria FOTO: tvnewswatch
Incidentul aviatic a sporit tensiunile dintre Turcia şi Siria FOTO: tvnewswatch

Contrar rapoartelor anterioare, cei doi piloţi turci aflaţi într-un avion de vânătoare doborât în Siria în luna iunie nu au murit în accident, ci au fost ucişi de regimul preşedintelui sirian Al-Assad, la ordine ruseşti, potrivit unei scurgeri de informaţii dintr-o serie de documente siriene, făcute publice de postul de televiziune Al-Arabiya.

Un mesaj trimis din palatul preşedintelui Bashar al-Assad a aprobat o propunere rusă a „elimina piloţii într-un mod natural“. Siria a afirmat că avionul a fost doborât accidental şi că la momentul respectiv s-a crezut că era israelian, prin urmare era necesară doborârea lui.

Documentele secrete în posesia cărora a intrat Al-Arabiya arată că piloţii turci au fost capturaţi în viaţă de Forţele Aeriane siriene după ce avionul lor a fost doborât într-o acţiune comună cu baza navală rusă din portul sirian Tartus.

Rusia dispune de o flotă navală în portul oraşului sirian Tartus, unde oferă sprijin şi suport tehnic. 

Potrivit documentelor, guvernul lui Assad a cerut în mod oficial ca cei doi bărbaţi să fie investigaţi în ceea ce priveşte pretinsul ajutor al Turciei pentru Armata Siriană Liberă (principala forţă împotriva regimului lui Assad). În documente, Assad a avertizat că Turcia se va confrunta cu repercusiuni grave în cazul în care va acţiona agresiv faţă de Damasc.

A fost luat în considerare un transfer al celor doi piloţi în Liban şi predaţi grupării Hezbollah, însă soarta lor a fost repede decisă prin intervenţia Rusiei.

„Pe baza informaţiilor şi îndrumărilor venite din partea Rusiei trebuie să eliminăm cei doi piloţi turci reţinuţi de către Unitatea de Operaţiuni Speciale într-un mod natural, iar trupurile trebuie plasate la locul accidentului, în apele internaţionale“, a fost mesajul trimis din palatul preşedintelui Assad tuturor şefilor serviciilor de informaţie siriene.

Tot ruşii au fost cei care sfătuit guvernul sirian să îşi ceară scuze public în faţa Turciei pentru doborârea avionului, recomandare pe care regimul lui Assad a urmat-o.

Incidentul de pe 22 iunie a tensionat mai mult relaţiile turco-siriene, dej afectate de utilizarea violenţei de către Damasc asupra civililor.

„Este important ca ceea ce se întâmplă să nu fie privit ca o provocare sau ca o acţiune premeditată“ de Siria, a transmis Ministrul de Externe rus într-un comunicat, citat de Reuters.

Contrar afirmaţiilor militare siriene că avionul a fost doborât de arme antiaeriene în timp ce zbura prea jos în teritoriul sirian, nu au existat dovezi ale atacului antiaerian asupra aeronavei. Turcia a susţinut faptul că avionul se afla în spaţiul aerian internaţional şi că a fost atacat fără avertisment. Până în prezent s-a crezut că piloţii au fost ucişi în accident.

Citând surse care au spus că ruşii şi sirienii au crezut că avionul se afla într-o misiune NATO de a testa spaţiul aerian sirian, publicaţia britanică „Sunday Times“ a afirmat că tehnicienii ruşi au jucat un rol decisiv în doborârea aeronavei.

Analiştii au suspectat amestecul Rusiei în acest incident pentru că Assad a fost protejat de guvernul de la Moscova în Consiliul de Securitate de la ONU şi a trimis mai multe elicoptere recondiţionate la Damasc. „Nu am fi surprinşi dacă specialiştii ruşi, în cazul în care nu au apăsat ei înşişi pe buton, au stat lângă un ofiţer sirian care a făcut-o“, scria „Sunday Times“, citând o sursă.

În iulie, o navă deţinută de exploratorul oceanic american Robert Ballard, cunoscut pentru că a descoperit epava Titanicului, a localizat trupurile celor doi piloţi pe fundul mării Mediterane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite