Rusia a lansat un telescop care va opera dincolo de orbita Pământului pentru prima dată după perioada sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rachetă rusească a reuşit, sâmbătă, să ridice pe orbită un telescop spaţial de ultima generaţie după ce operaţiunea a avut mai multe întârzieri în ultimele zile, scrie AP News.

Agenţia spaţiala rusească, Roscosmos, a declarat că telescopul, numit Spektr-RG, a fost lansat dincolo de orbita Pământului, începându-şi călătoria către destinaţia finală: punctul L2 Lagrange. Punctele Lagrange sunt poziţii unice în cadrul sistemului solar, obiectele putând să-şi păstreze aici poziţia relativă faţă de soare şi de planetele din orbită. Aflat la 1,5 milioane de kilometri distanţă de Pământ, L2 este un punct ideal pentru telescoape precum Spektr-RG.

Dacă operaţiunea se va derula conform planului, telescopul va ajunge la destinaţie în trei luni, devenind primul obiect spaţial lansat de Rusia dincolo de orbita Pământului după căderea Uniunii Sovietice. Scopul misiunii este realizarea unei radiografii complete a cerului până în 2025, devenind primul telescop care face asta, arată AP News.

Venind într-o lună în care NASA sărbătoreşte aniversarea a 50 de ani de la aselenizarea navei Apollo 11, pe 20 iulie 1969, reuşita rusească pune în perspectivă decăderea eforturilor ruseşti de explorare a spaţiului după sfârşitul Uniunii Sovietice. O sondă spaţială cu direcţia Marte a eşuat să părăsească orbita Pământului în 1996, iar o încercarea ulterioară, în 2011, a avut o soartă similară.

Reuşită a unui echipe de oameni de ştiinţă ruşi şi germani, proiectul pentru lansarea telescopului Spektr-RG a început în 1980, a fost oprit în anii 1990 şi reluat în 2005. Chiar dacă mai mic şi mai ieftin decât design-ul din planul iniţial, telescopul anunţă intenţiile Rusiei de a-şi intensifica eforturile în domeniul misiunilor spaţiale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite