Rusia condamnă o decizie a SUA de a-i include pe ruşii care solicită vize pe o listă de persoane „homeless“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFFE
FOTO EPA EFFE

Rusia condamnă o decizie SUA de a-i include pe ruşii care solicită vize pe o listă de ”persoane homeless care cer vize în ţări terţe", transmite Reuters.

Măsura a permis ruşilor să solicite vize pentru Statele Unite la Varşovia, în loc de ţara lor de origine, după ce ambasada americană a oprit procesarea majorităţii cererilor în luna mai, din cauza interzicerii de către Moscova a angajării de personal în Rusia.

Departamentul de Stat îi includ pe lista "homeless" pe solicitanţii din ţări în care Statele Unite nu au reprezentare consulară sau unde personalul consular nu poate emite vize din cauza situaţiei de securitate sau politice.

Rusia a devenit a 10 ţară de pe listă, după Cuba, Eritrea, Iran, Libia, Somalia, Sudanul de Sud, Siua, Venezuela şi Yemen.

”Diplomaţii americani distrug de mulţi ani sistemul serviciilor consulare din Rusia .... Au transformat o procedură tehnică, una de rutină pentru secolul 21, într-un adevărat iad”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zakharova, pe reţelele de socializare.

În timp ce relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, Rusia şi Statele Unite se află într-o dispută şi cu privire la numărul de diplomaţi pe care îi pot trimite în capitalele lor şi nu au reuşit să facă progrese la discuţii care au avut loc în această lună.

În plus, Rusia a plasat Statele Unite pe lista ţărilor ”neprietenoase”, care trebuie să solicite aprobare pentru a angaja cetăţeni ruşi - şi a stabilit cota SUA la zero.

La discuţii, Moscova a spus că este dispusă să ridice toate restricţiile impuse în ultimii ani, iar Washingtonul a spus că doreşte paritate în ceea ce priveşte numărul personalului diplomatic şi reciprocitatea vizelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite