Rusia acuză SUA de căutarea unui pretext pentru a ataca Siria. Moscova şi aliaţii occidentali nu ajung la un acord privind răspunsul la atacul chimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul sirian Saqba afectat de bombardamente FOTO AFP
Oraşul sirian Saqba afectat de bombardamente FOTO AFP

Rusia şi aliaţii occidentali nu au reuşit să ajungă la un compromis privind un răspuns internaţional la atacul chimic din Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.

Fiecare parte a votat împotriva propunerii celeilalte privind organizarea unei investigaţii privind folosirea repetată a armelor chimice în Siria. Delegaţia SUA a declarat că „a făcut tot ce era posibil” pentru a se adapta în funcţie şi de viziunile ruşilor şi că această sesiune a consiliului a reprezentat „un moment decisiv”.

Rusia a declarat că SUA şi aliaţii lor se folosesc de situaţie pentru a găsi un „pretext” pentru a ataca Siria şi a folosit dreptul de veto pentru a respinge o rezoluţie prin care SUA propunea crearea unui mecanism independent de investigaţie pentru armele chimice din Siria, argumentând că ar deveni o armă de propagandă a Occidentului.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia a fost făcută pentru a fi respinsă. „Sperau ca decizia să fie aşa. Acest lucru l-au vrut pentru a putea justifica folosirea forţei împotriva Siriei. Dacă luaţi decizia de a folosi acţiuni militare ilegale - şi sperăm că veţi reveni asupra acestei decizii – atunci va trebui să fiţi responsabili pentru acest lucru”, a precizat el.

Bolivia a fost singura ţară care a susţinut Rusia în timp ce China s-a abţinut. O contra-propunere a ruşilor, care susţinea înfiinţarea unui mecanism de investigaţie dar lăsa decizia finală privind vinovaţii la Consiliul de Securitate, nu a obţinut destule voturi.

Franţa a descris propunerea ruşilor ca fiind „un foc de paie” care a avut ca scop acoperirea regimului de la Damasc.

Permiterea folosirii armelor chimice de către oameni poate duce către folosirea armelor de distrugere în masă, iar aceste arme reprezintă o ameninţare către noi toţi”, a declarat Francois Delattre, ambasadorul Franţei.

După vot, Karen Pierce, ambasadorul Marii Britanii la ONU, a declarat: „Credibilitatea Rusiei ca membru al consiliului este acum pusă la îndoială. Nu putem sta şi urmări Rusia în timp ce continuă să nu respecte normele globale care ne asigură securitatea, inclusiv a Rusiei, de câteva decenii. Ca membru, Marea Britanie va susţine pacea şi securitatea internaţională. Este datoria noastră morală”.

În paralel, SUA, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionare regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Douma, care s-a soldat cu peste 45 de morţi.

Inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice intenţionau să călătorească în Siria la invitaţia regimului lui Assad dar este neclar dacă li se va permite accesul în Douma sau dacă acţiunile lor vor amâna acţiunile militare ale SUA şi aliaţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite