Rohani: Statele Unite vor o schimbare de regim în Iran

Rohani: Statele Unite vor o schimbare de regim în Iran

FOTO AFP

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat, duminică, într-un discurs, că Statele Unite urmăresc să „schimbe regimul” în Iran, adăugând că administraţia americană din prezent este cea mai ostilă faţă de Republica islamică din ultimii 40 de ani, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tensiunile au crescut între Iran şi SUA după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras în luna mai dintr-o înţelegere multilaterală privind programul nuclear al Iranului, spunând că are numeroase carenţe.

„În ultimii 40 de ani nu a existat un guvern american mai răzbunător faţă de Iran, iranieni şi republica islamică,” a declarat Rohani într-un discurs difuzat la televiziunea naţională.

„Era o vreme când exista un singur om care purta duşmănie. Restul erau moderaţi. Acum… cei mai răi s-au adunat unii cu alţii,” a adăugat Rohani în discursul ce a marcat începutul anului academic la Universitatea din Teheran.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a reiterat poziţia Statelor Unite, conform căreia administraţia americană îşi doreşte o schimbare în comportamentul Iranului, dar „SUA nu urmăreşte o schimbare de regim.”

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Trump şi-a manifestat dorinţa de a purta discuţii cu Iranul şi că liderul de la Casa Albă vrea un acord care să abordeze programul nuclear, susţinerea terorismului şi „comportamentul negativ în regiune.”

„Noi sperăm ca, în cele din urmă, regimul să facă schimbări relevante în comportamentul său,” a mai adăugat acesta.

Rohani i-a acuzat pe americani că folosesc războiul psihologic şi economic şi că pun la îndoială legitimitatea Republicii islamice.

„Scopul lor este reducerea legitimităţii sistemului. Ei spun schimbarea regimului, dar cum se poate întâmpla acest lucru? Reducându-i legitimitatea, altfel nu poţi schimba un regim.”

La începutul lunii octombrie, SUA au anunţat că vor suspenda Tratatul de prietenie cu Iranul, după ce regimul de la Teheran a adus în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) chestiunea sancţiunilor impuse Iranului de către Statele Unite.

Teheranul a expus în faţa CIJ efectele negative pe care politica Washingtonului le aduce economiei iraniene. Sancţiunile americanilor includ blocarea tranzacţiilor financiare şi importurile de materii prime, dar şi măsuri care penalizează achiziţii în sectoarele  automobilelor şi aviaţiei comerciale.

Duminică, vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri a schimbat tonul în ceea ce priveşte impactul sancţiunilor americane. Acesta a spus că Iranul a reuşit să găsească noi parteneri pentru a cumpăra petrolul din ţară, deşi câteva state au oprit achiziţiile.

„Cu siguranţă, America nu va putea reduce la zero exporturile de petrol ale Iranului.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: