România votează împotriva aderării Palestinei la UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi România a recunoscut oficial statul Palestina în timpul erei Ceauşescu, a votat împotrivă când a venit vorba ca aceasta să devină membră UNESCO cu drepturi depline. A urmat astfel poziţia SUA, care ceruseră tuturor statelor să voteze împotrivă şi au ameninţat chiar cu blocarea finanţării UNESCO.

Doar România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). România este reprezentată la UNESCO de Nicolae Manolescu Apolzan.


Cu toate acestea, Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare (40 de voturi "pentru" din totalul de 58). În afară de cele patru ţări care au votat "contra", 14 ţări s-au abţinut. Recomandarea, iniţiată de un grup de ţări arabe, va fi supusă la sfârşitul lunii aprobării Conferinţei Generale a UNESCO. Palestinienii au în prezent statut de observator la UNESCO. O schimbare de statut la UNESCO ar permite Palestinei să depună cereri de recunoaştere în Patrimoniul Mondial al Umanităţii a unor obiective din teritoriile palestiniene aflate sub jurisdicţia Israelului. Palestinienii intenţionează să prezinte candidaturi la Patrimoniul Mondial pentru Betleem, locul de naştere al lui Isus Hristos, Hebron, pentru Cavoul Patriarhilor - moscheea Ibrahim (numele musulman al lui Abraham) şi pentru Ierihon.

Un prim pas?

Este prima victorie diplomatică a Palestinei în demersul pe care l-a demarat pentru a deveni stat recunoscut de comunitatea internaţională şi membru cu drepturi depline al organismelor internaţionale.

În urmă cu câteva zile, palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au ameninţat însă că îşi vor exercita dreptul de veto.

Presiuni SUA din toate părţile

În cursul serii, Statele Unite au făcut apel la "toate delegaţiile" să voteze împotriva acestei recomandări, într-un comunicat al ambasadorului american la UNESCO, David Killion. Apreciind că acest demers este "neadecvat", Killion a avertizat că acest dosar "ar putea afecta grav capacitatea organizaţiei de a-şi îndeplini mandatul important". Presiuni au venit şi dinspre Washington, unde congresmanul Kay Granger, care prezidează comisia Camerei Reprezentanţilor responsabilă de repartizarea fondurilor pentru politica externă americană, a avertizat că va face demersuri pentru a bloca finanţarea organizaţiei culturale de către Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite