România Globală şi Secolul Asiatic: 3 evenimente cheie de urmărit în 2021

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

2020 a fost un „annus horribilis” la scară planetară, dar, ca în orice criză, sau cocktail de crize mai precis (sanitară şi economică), au existat şi câştigători şi pierzători. Crizele rămân acceleratori pentru tendinţe preexistente, aşa că o Românie cu ambiţii globale nu poate să ignore ce se întâmplă în Asia, indiferent că se adevereşte, mai devreme sau mai târziu, previziunea cu privire la Secolul Asiatic.

Din această perspectivă, deşi anul debutează în forţă la nivel global, în primul rând prin intrarea în funcţie, la 20 ianuarie, a lui Joe Biden, cel puţin trei evenimente din Asia sunt de urmărit în 2021. Le vom trata calendaristic, începând cu alegerile din Kazahstan, şi vom continua cu Japonia şi China. Cu primele două ţări avem relaţii foarte bune, în 2021 urmând a fi semnat parteneriatul strategic cu Japonia, respectiv a fi întărit mai mult, prin vizite la nivel înalt şi proiecte (dincolo de investiţia masivă KMGI/ Rompetrol), parteneriatul bilateral cu kazahii. Cu cea de-a treia ţară avem o prietenie istorică, afectată în prezent de bătălia dintre marile puteri, în care Bucureştiul joacă o carte americană.

Kazahstanul are alegeri în ianuarie, iar simbolistica este multiplă: pe de-o parte, în 2021 se aniversează 30 de ani de independenţă a ţării, iar pe de altă parte, are loc cea mai mare deschidere electorală din 1991 încoace. Şapte partide politice s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional. Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995, Preşedintele actual fiind Kasâm-Jomart Tokayev (din 2019); alegerile sunt un semnal cu privire la următorul deceniu pentru cea mai importantă ţară din Asia Centrală.

Mutându-ne mai la est, premierul japonez Yoshihide Suga are în toamnă alegerile interne în partidul de guvernare LDP, dar se va confrunta şi cu alegeri parlamentare la Camera Joasă, unde mandatul aleşilor expiră în octombrie. În vară, Japonia trebuie să fie pe radarul nostru şi pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an din cauza crizei COVID-19. 

Asia mai rezervă pentru anul 2021 evenimente cheie în China: de la planul chinez pentru următorii 5 ani (martie), la aniversarea a 100 de ani de Partid Comunist la Beijing (în iulie). Totodată, în octombrie demarează Expo Dubai 2020 şi, ca premieră mondială, Davos „fizic”, dincolo de varianta „online” din ianuarie, va avea loc în luna mai în Singapore, şi nu în celebra staţiune elveţiană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite