România, „complice la delictele CIA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei susţine că, între 2003 şi 2005, lângă Bucureşti, s-a aflat un centru de detenţie clandestin al CIA. Comisarul Thomas Hammarberg cere României, Poloniei şi Lituaniei să recunoască rolurile avute în „programul de detenţie secretă şi tortură a suspecţilor de terorism“.

Thomas Hammerberg, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, a denunţat „delictele" comise de state europene în campania de combatere a terorismului lansată după 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspecţilor de terorism. „Un centru de detenţie clandestin al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, la 23 septembrie 2003, imediat după închiderea facilităţii din Polonia. Este cunoscut faptul că cel puţin un deţinut important a fost transferat direct pe Aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România mai bine de doi ani", scrie Hammerberg într-un comentariu publicat ieri pe site-ul Consiliului Europei.

El a acuzat guverne europene că au ajutat Statele Unite să comită „nenumărate" infracţiuni în ultimii zece ani. „Prejudiciile produse sistemului nostru european de protecţie a drepturilor omului pot fi stabilite numai dacă este spus întregul adevăr", a declarat el. El spune că e nevoie de investigaţii eficiente, care ar fi trebuit făcute de mult. Într-un subcapitol al comentariului, intitulat „Întrebări fără răspuns", Hammerberg notează că România „a fost găsită complice în detenţiile secrete ale CIA". El spune că, „din păcate, autorităţile române au demonstrat puţină voinţă reală de a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul României".

Interogatorii brutale

Oficialul CoE notează că singurul răspuns oficial a fost o negare, susţinută de o comisie din Senat care a respins toate acuzaţiile.  „O investigaţie la nivel de procurori sau o anchetă publică cu acces obligatoriu la informaţii clasificate nu mai trebuie evitată", mai scrie Hammerberg.

Comentariul său este intitulat „Europenii trebuie să dea socoteală pentru complicitatea în ceea ce priveşte tortura şi detenţiile secrete practicate de CIA". Comisarul mai notează că, începând din anul 2001, CIA a dezvoltat o reţea vastă de operaţiuni clandestine de combatere a terorismului, vizând în special capturarea şi detenţia celor mai căutaţi suspecţi.

Tehnici ilegale

Potrivit lui, agenţiile partenere ale CIA din mai multe ţări, inclusiv din Europa, au colaborat îndeaproape în aceste activităţi, iar centre de detenţie secrete au fost înfiinţate în cel puţin şapte locaţii distincte din străinătate. În aceste locaţii, scrie Hammerberg, au fost transferaţi deţinuţi ai CIA pentru „interogatorii brutale". Comisarul notează şi câteva dintre tehnicile de interogare ilegale, printre care nuditate forţată, privare de somn pe ­perioade îndelungate, stat în picioare forţat (foarte multe ore) sau în poziţii dureroase, tehnici de simulare a înecului, loviri. Hammerberg susţine că un centru de detenţie a fost deschis în Polonia, la 5 decembrie 2002, zi în care un avion i-a adus de la Bangkok pe Aeroportul Szymany pe Abu Zubaydah şi Abd Al-Nashiri, consideraţi „deţinuţi importanţi".

El mai scrie că, ulterior, în februarie, martie şi iunie 2003 alţi deţinuţi importanţi au fost aduşi în Polonia, printre care şi cei implicaţi în plănuirea atacurilor de la 11 septembrie: Khalid Sheik Mohammed şi Ramzi Binalshibh. În cazul lui Khalid Sheik Mohammed, tehnicile de simulare a înecului au fost încercate „de 183 de ori într-o singură lună", scrie Hammerberg, citând un ­inspector CIA.

Un avion al companiei Richmor Aviation a efectuat numeroase zboruri în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare, inclusiv către Bucureşti, a relatat săptămâna trecută „The Washington Post", prezentând detaliile unui proces între contractori care a avut loc în Statele Unite.

Libienii ar fi ajutat CIA

Dosare secrete descoperite de organizaţia Human Rights Watch la Tripoli arată o cooperare strânsă între serviciile secrete britanice, americane şi libiene în timpul regimului lui Muammar Gadhafi. Dosarele conţin de asemenea dovezi că Statele Unite au folosit Libia ca bază pentru programul extrădărilor extraordinare, un program ce prevedea transferarea în străinătate a deţinuţilor consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.

" Întregul adevăr trebuie acum stabilit şi trebuie oferite garanţii că astfel de forme de cooperare nu se vor repeta."
Thomas Hammarberg
comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite