Roma antică, redivivus!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Virginia a iniţiat un proiect pentru a reconstitui oraşul de la origini până la invaziile barbare. Turiştii pasionaţi de evoluţia edificiilor şi fascinaţi de ruinele Romei

Universitatea din Virginia a iniţiat un proiect pentru a reconstitui oraşul de la origini până la invaziile barbare. Turiştii pasionaţi de evoluţia edificiilor şi fascinaţi de ruinele Romei clasice şi moderne vor putea descoperi cu cea mai mare precizie cum a fost oraşul antic cu ajutorul unei machete virtuale a capitalei imperiale. Experţii consideră această reconstituire cea mai reuşită simulare pe calculator de acest fel. "Roma renăscută" dezvăluie cum arăta cetatea eternă la apogeul său, în anul 320 d.Hr., în epoca împăratului Constantin, când ajunsese la un milion de locuitori! Creaţia virtuală realizată de Bernard Frischer, de la Universitatea din Virginia (SUA), va prezenta, de asemenea, evoluţia oraşului de la aşezările din epoca de bronz până la jefuirea Romei din secolul V şi devastatoarele războaie gotice. Roma, reprodusă pentru turişti cu ajutorul unor dispozitive conectate prin satelit şi în filme în trei dimensiuni, va putea fi admirată într-o sală deschisă alături de Coliseum. Frischer spune că oferă "vizite" în Coliseum - la începuturile sale - în For, palatele imperiale de pe Palatin.

Ascensoare pentru animale, în 80 d. Hr.

"Putem să arătăm contemporanilor cum funcţionau ascensoarele pentru a urca animalele din încăperile subterane pentru partidele de vânătoare care se organizau", a spus cercetătorul american, referindu-se la marele amfiteatru roman inaugurat de Titus în anul 80 d. Hr.

Macheta virtuală are ca surse vechi hărţi şi cataloage cu detalii ale edificiilor, magazinelor, brutăriilor, inclusiv bordeluri. La toate acestea se adaugă imagini digitale ale imensei machete a Romei antice (de 16-17 metri), construită între anii 1936 şi 1974.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite