Robotul Spirit, împotmolit pe Marte

După mai multe luni de eforturi de a elibera robotul Spirit, împotrmolit în nisipul de pe planeta Marte, NASA a renunţat, au anunţat - marţi - responsabilii programului, citaţi de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Spirit nu este mort, ci doar a intrat într-o nouă fază din lunga sa viaţă", a declarat Doug McCuiston, director al programlui de explorare a planetei Marte în cadrul NASA, precizând că robotul va fi utilizat de acum înainte ca platformă fixă de cercetare ştiinţifică.

Robotul de 180 kg, dotat cu şase roţi, s-a împotmolit în nisip în aprilie 2009, lângă craterul Troia, la vest de platoul Home Plate, în emisfera sudică a planetei roşii. El sosise pe Marte în 4 ianuarie 2004, urmat după trei săptămâni de geamănul său ,
Opportunity, care a asolizat la antipozi.

Spirit şi Opportunity, a căror misiune pe Marte era prevăzută să dureze doar 90 de zile, explorează planeta roşie de şase ani. Opportunity se îndreaptă spre un enorm crater numit Endeavour şi continuă să facă descoperiri ştiinţifice, precizează NASA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările