Reuniune de urgenţă la NATO după anunţul privind retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis”. Mark Esper: „Ruşii trişează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul general al NATO FOTO Shutterstock
Sediul general al NATO FOTO Shutterstock

Ambasadorii statelor membre NATO au fost convocaţi într-o reuniune de urgenţă vineri, a doua zi de la anunţul privind retragerea Statelor Unite din Tratatul „Cer Deschis” din cauza nerespectării acestui acord internaţional de către Rusia, relatează AFP.

„Reuniunea a fost convocată pentru vineri după-amiază”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, precizând că şedinţa este menită unei analize a consecinţelor deciziei anunţate de preşedintele american Donald Trump.

Retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să devină „efectivă în şase luni'', a precizat sursa citată.

Statele Unite şi-au anunţat joi retragerea din Tratatul „Cer deschis” - care autorizează supavegherea aeriană a ţărilor participante -, acuzând Rusia de încălcări repetate ale prevederilor acestui acord.

Donald Trump a retras deja Statele Unite din mai multe tratate şi  acorduri internaţionale mari - Acordul de Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian sau Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Administraţia Trump a început să informeze - în privat - aliaţii cu privire la retragerea din acest tratat menit să reducă riscul unui război accidental între Rusia şi Statele Unite prin intermediul unor misiuni de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celor două ţări, au declarat pentru „The Washington Post” diplomaţi la curent cu dosarul.

Retragerea din Tratatul „Cer deschis” riscă să ducă la o nouă prăpastie între Statele Unite şi aliaţii săi din Europa, dintre care unii au îndemnat Washingtonul, în ultimele săptămâni, să rămână în cadrul acordului, în pofida îngrijorărilor americane cu privire la nerespectarea pactului de către ruşi.

Tratatul are la bază o propunere a fostului preşedinte american Dwight D. Eisenhower adresată sovieticilor cu privire la promovarea transparenţei survolărilor militare de supraveghere. Însă Uniunea Sovietică a respins această propunere. Preşedintele George H.W. Bush a relansat ideea, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar acest pact multilateral a fost semnat în 1992. El a intrat în vigoare în 2002, după ce a fost ratificat de 20 de ţări. În prezent, din tratat fac parte 35 de ţări, inclusiv România, iar documentul le permite să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiile aeriene ale celorlalte state, pentru a culege informaţii despre activităţile militare ale acestora.

Administraţia Trump afirmă că Rusia încalcă în mod repetat tratatul. Potrivit secretarului Apărării Mark Esper, Rusia blochează zboruri ale armatei americane în spaţiul aerian al enclavei Kaliningrad, la Marea Baltică şi la frontiera cu Georgia. Ruşii „trişează de mulţi ani”, a declarat Esper într-o audiere în Senat.

La rândul său, Rusia încearcă să crească nemulţumirea unor ţări din Europa la adresa Statelor Unite, denunţând joi o „lovitură” dată securităţii europene. Retragerea Statelor Unite din Tratatul „Cer deschis” va afecta interesele tuturor statelor participante, care sunt şi membre ale NATO, a declarat joi ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Germania îndeamnă Statele Unite „să reconsidere” decizia şi cere Rusiei să-şi respecte pe deplin obligaţiile asumate.

„Împreună cu partenerii noştri, vom depune eforturi pentru ca Guvernul american să-şi reconsidere decizia”, a anunţat joi, într-un comunicat, ministrul german de Externe Heiko Maas.

Franţa, Regatul Unit şi Polonia au explicat „în mai multe rânduri” Statelor Unite că „dificultăţile de aplicare a tratatului de către Rusia în ultimii ani nu justifică” o retragere din tratat, subliniază şeful diplomaţiei germane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite