Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul de Securitate al ONU Foto: EPA/Arhivă
Consiliul de Securitate al ONU Foto: EPA/Arhivă

Consiliul de Securitate al ONU va avea vineri o reuniune privind situaţia din Iran, la cererea Statelor Unite, a anunţat joi preşedinţia Consiliului, asigurată de Kazahstan.

Reuniunea, prevăzută pentru ora 20.00 GMT, a fost deja criticată de Rusia, care consideră că manifestaţiile din Iran nu sunt de competenţa Consiliului de Securitate şi nu exclude să ceară un vot de procedură pentru a bloca dezbaterile, relatează agenţia Belga preluată de dhnet.be.

Regulamentul Consiliului cere o majoritate de 9 dintre cei 15 membri pentru a adăuga un subiect pe ordinea de zi. Dreptul de veto nu poate fi utilizat în astfel de situaţii.

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, declarase la începutul săptămânii că va solicita o reuniune a celei mai înalte instanţe a ONU în semn de susţinere a manifestanţilor iranieni.

„Poporul iranian cere libertate. Toţi cei care iubesc libertatea trebuie să-i susţină cauza“, a spus marţi Haley.

Între timp, la Moscova, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat Washingtonul să nu se amestece în „treburile interne“ ale Iranului. 

Rusia consideră că manifestaţiile din Iran nu reprezintă o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională, astfel că nu ţin de competenţa Consiliului de Securitate al ONU.

Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma manifestaţiilor din Iran începute cu o săptămână în urmă, pe fondul unor nemulţumiri de natură economică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite