Retragerea din Afganistan, pregătită la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii vor ca de anul viitor Kabulul să înceapă să-şi asume responsabilitatea asigurării securităţii ţării. Actorii din conflictul afgan se reunesc mâine la Londra pentru a fixa obiectivele pe termen lung în ţară, în special transferul controlului asupra securităţii.

În capitala Marii Britanii vor fi prezenţi reprezentanţi din 60 de ţări, fie că este vorba despre state care contribuie cu trupe sau de simpli vecini ai Afganistanului.

Mai citeşte şi:

Femeile, pacea şi securitatea

Vor participa secretarul american de Stat, Hillary Clinton, omologii săi francez, Bernard Kouchner, şi european, Catherine Ashton, preşedintele afgan, Hamid Karzai, dar şi secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.

Tema principală a conferinţei va fi procesul de „tranziţie", adică transferul progresiv al securităţii către forţele afgane în curs de formare.

Potrivit unui proiect de declaraţie, citat de „The Times", Kabulul se va angaja „să preia controlul şi să conducă majoritatea operaţiunilor în regiunile cu riscuri, în decurs de trei ani" şi să-şi asume în mod direct responsabilitatea securităţii „în decurs de cinci ani".

Aceste intervale de timp sunt departe de ambiţia afişată în decembrie de preşedintele american Barack Obama, care a anunţat începutul retragerii forţelor din iulie 2011.

Reuniunea ar putea evoca un transfer al sarcinilor legate de securitate la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2011, însă doar în regiunile cele mai stabile, potrivit aceluiaşi proiect de declaraţie.

Aliaţii vor garanţii de la Karzai

Preşedintele afgan va trebui să-i asigure pe aliaţii săi în legătură cu capacitatea de a guverna democratic. La peste cinci luni după realegerea sa la 20 august 2009, marcată de fraude masive, Hamid Karzai nu a reuşit încă să-şi formeze complet Guvernul.

În plus, Kabulul tocmai a amânat cu patru luni viitoarele alegeri legislative. „Se aşteaptă mult din partea preşedintelui Karzai", a recunoscut premierul Gordon Brown. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband, a subliniat necesitatea de a pune capăt deturnării ajutorului internaţional. „Este absolut esenţial ca banii să nu fie sustraşi prin corupţie", a precizat el.

SUA cer „mobilizare"

America are nevoie de „cea mai mare coaliţie mondială cu putinţă". „Această coaliţie a naţiunilor va contribui cu resurse civile şi militare sporite, va ajuta la lansarea unei economii şi a unui comerţ legal, la strangularea fluxurilor financiare ilicite şi va furniza sprijinul politic esenţial", potrivit documentului de 40 de pagini.

Mulţi dintre aliaţi au răspuns favorabil deciziei preşedintelui american, Barack Obama, de a trimite 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, până în vară.

Primii care au reacţionat, la începutul lui decembrie, au promis împreună cel puţin 7.000 de militari în plus. Noul guvern de centru-stânga din Japonia a anunţat un ajutor de cinci miliarde de dolari pentru reconstrucţia Afganistanului, dar a suspendat alimentarea cu combustibil a navelor americane care se îndreaptă către zona de conflict.

Pe de altă parte, acordul privind survolarea spaţiului aerian al Rusiei de către avioanele coaliţiei nu există decât pe hârtie, la mai mult de şase luni de la semnarea mediatizată a acestuia. Germania vrea să înceapă în 2011 retragerea trupelor sale desfăşurate în Afganistan, iar în 2014 să transfere responsabilitatea securităţii către autorităţile afgane, a anunţat ieri ministrul de externe Guido Westerwelle.

Operaţiune NATO în Helmand

Forţele NATO, în colaborare cu armata afgană, au lansat cea mai importantă operaţiune de până în prezent în provincia Helmand, din sudul Afganistanului. Generalul britanic Nick Carter, care a preluat conducerea forţelor NATO din sudul Afganistanului la sfârşitul anului 2009 şi are în subordine 45.000 de militari, a declarat că această operaţiune are rolul de a „afirma controlul" Guvernului afgan în părţi din Helmand aflate în prezent sub ocupaţia talibanilor.

Potrivit lui Carter, discuţiile între liderii locali şi militarii aliaţi pot duce la situaţia în care afganii nu opun rezistenţă, ci întâmpină paşnic trupele NATO.

„Umbra" lui McChrystal

NATO l-a ales pe ambasadorul britanic la Kabul, Mark Sedwill, drept noul său reprezentant civil în Afganistan. Acesta va administra eforturile de reconstrucţie şi va reprezenta o contrapondere a comandantului militar, generalul american Stanley McChrystal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite