Reţeaua teroristă Stat Islamic a prezentat o imagine cu bomba care a explodat în avionul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bomba ISIS, fabricată într-o cutie de Scweppes
Bomba ISIS, fabricată într-o cutie de Scweppes

Organizaţia teroristă Stat Islamic a prezentat miercuri o fotografie a bombei care a provocat prăbuşirea avionului de pasageri rus în Peninsula Sinai din Egipt, atentat terorist în care şi-au pierdut viaţa 224 de oameni. Bomba fusese amplasată în cabina pasagerilor, chiar sub un scaun de la geam, au stabilit experţi FSB, citaţi de Kommersant.

Imaginea cu presupusa bombă, fabricată într-o cutie de suc a fost publicată pe site-ul revistei Dabiq, aparţinând organizaţiei teroriste Stat Islamic.

În fotografie apare o cutie de Schweppes Gold şi un detonator. De asemenea, au fost prezentate imagini ale paşapoartelor unor pasageri ruşi ucişi în atentat. Autenticitatea imaginilor nu a fost confirmată încă de serviciile secrete occidentale sau ruse.

Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, citate de cotidianul rus Kommersant, bomba care a provocat dezintegrarea aeronavei a fost plasată chiar printre pasageri. Mai precis, sub unul dintre scaunele pasagerilor, şi nu în cala avionului, aşa cum s-a spus anterior.

Aceeaşi sursă mai sustine că dispozitivul artizanal ar fi explodat în partea din spate, lângă coada avionului. Puternica deflagraţie a provocat distrugerea carcasei şi depresurizarea cabinei, care prezentau urme clare de explozibili.

Ieri, Rusia a recunoscut pentru prima dată că prăbuşirea avionului pe 31 octombrie a fost un act terorist. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. 

Companiile aeriene ruse au primit instrucţiuni pentru a-şi întări măsurile de securitate pentru zborurile în aproape 50 de ţări, între care figurează şi România, după ce serviciile speciale ruse au anunţat marţi că prăbuşirea avionului rus de tip Airbus 321 în Peninsula Sinai a fost provocată de explozia unei bombe la bordul aparatului, transmite Interfax. 

bomba isis

Potrivit agenţiei de presă ruse, care citează o sursă din domeniu, în instrucţiunile primite de companiile ruse se subliniază 'necesitatea întăririi măsurilor de securitate pe toate cursele regulate, de tranzit şi charter, cu pasageri la bord, spre şi dinspre aeroporturile din 47 de ţări'.

Pe lista rusă figurează SUA, state membre ale UE, precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, România, Bulgaria, Grecia, state din Orientul Mijlociu, între care Egipt, Kuweit, Iran, Arabia Saudită, precum şi o serie de ţări asiatice.

Aceste măsuri intervin după ce directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a anunţat marţi că tragedia aviatică de la 31 octombrie din Egipt a fost provocată de un act terorist.

„Putem spune fără urmă de îndoială că a fost un act terorist. În timpul zborului a explodat un dispozitiv exploziv cu o putere echivalentă a 1 kg de TNT. Drept rezultat, avionul s-a dezintegrat în aer“, a declarat şeful FSB.

La bordul avionului Airbus A321, aparţinând companiei ruse Metrojet, se aflau 224 de persoane. Nu au existat supravieţuitori. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite