Regina Elisabeta a II-a şi-a pierdut tronul într-o ţară insulară din Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a FOTO Arhivă
Regina Elisabeta a II-a FOTO Arhivă

Barbados, o mică ţară insulară în Caraibe, a anunţat că se va elibera de sub Coroana britanică şi va deveni o republică - până la sfârşitul lui noiembrie 2021 -, după ce un divorţ constituţional a fost declarat marţi de guvernatoarea generală a insulei, Sandra Mason, într-un discurs pe care l-a susţinut la începutul sesiunii parlamentare, relatează AFP.

”Obţinându-şi independenţa acum peste o jumătate de secol, ţara noastră nu poate avea nicio îndoială cu privire la capacităţile sale de a se autoguverna”, a declarat Mason, care se exprima în capitală, la Bridgetown.

”A venit timpul să spunem un adevărat adio trecutului nostru colonial. Locutorii Barbados vor un stat Barbados”, a subliniat reprezentanta oficială pe insulă a reginei Angliei.

Elizabeth a II-a îşi va pierde, astfel, suveranitatea asupra unuia dintre ultimele regate ale Commonwealthului, foste colonii britanice care au devenit independente.

Contactat la Londra cu privire la acest subiect, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a apreciat că această decizie le revine ”autorităţilor şi populaţiei din Barbados”.

Barbados, perla turistică a Antilelor Mici, este deosebitde frecventată de înalta societate anglo-saxonă.

Insula, cu o suprafaţă de doar 430 de kilometri pătraţi, avea 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Bîncii Mondiale (BM).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite