Regimul condus de Bashar al-Assad a introdus un impozit pe shaorma pentru a-şi menţine economia pe linie de plutire

Regimul
condus de Bashar al-Assad a introdus un impozit pe shaorma pentru a-şi menţine
economia pe linie de plutire

Un fast-food din Damasc FOTO AFP/Getty Images

După ce a pierdut o mare parte din veniturile din petrol şi gaze în favoarea reţelei teroriste Statul Islamic, regimul de la Damasc recurge la orice soluţie pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire. Recent, Guvernul sirian a introdus o taxă pe shaorma, un preparat tradiţional arab pe bază de carne la grătar.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Săptămâna trecută, am fost nevoit să plătesc 220 de lire siriene (0,90 de euro) pentru o shaorma în loc de 200. Proprietarul rastaurantului mi-a spus că pentru fiecare sancwich a fost introdusă o taxă de  10% «pentru reconstrucţie»“, a declarat un locuitor din Damasc, capitala Siriei, pentru AFP.

Pe lângă acest impozit, Guvernul sirian a redus subvenţiile la pâine şi a crecut preţurile la apă şi electricitate, în timp ce reţeaua de televiziune aparţinând statului şi-a dublat taxele lunare pentru cei 4,5 milioane de abonaţi. Regimul al-Assad a mai ordonat reducerea consumului de energie în organismele de stat şi a încetat mii de contracte de muncă pe perioadă determinată.

Pe de altă parte, Damascul a sporit exporturile de citrice către Rusia, după ce Moscova a interzis importurile de produse alimentare din Turcia.

Potrivit lui Fares Chehabi, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a Siriei, ţara sa este pregătită să trimită „700.000 de tone de citrice, în principal portocale, pe piaţa rusă“, relatează Russia Today.

Regimul de la Damasc a introdus aceste măsuri în scopul recuperării a 280 de milioane de euro. Economia siriană a fost grav afectată de războiul civil izbucnit în martie 2011, pe fondul „primăverii arabe“. Peste 250.000 de persoane au fost ucise în aproape cinci ani de război în Siria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: