Refugiaţii sirieni care au primit anul trecut azil în Uruguay denunţă condiţiile de trai din această ţară şi vor să plece oriunde în altă parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci familii de refugiaţi sirieni care au primit azil anul trecut în Uruguay vor să plece din ţara sud-americană,  motivând că nu au condiţii decente de trai, relatează VICE News.

Cinci familii de sirieni, care numără în total 42 de persoane, au fost aduse în Uruguay în octombrie anul trecut, după ce fostul preşedinte Jose Mujica  a decis să preia refugiaţi dintr-o tabără din Liban. După ce au fost întâmpinate la aeroport chiar de Mujica, cele cinci familii au fost cazate, iar copiii acestora au fost înscrişi la şcoală. Între timp, două familii s-au înmulţit cu încă un membru, iar nou-născuţii au devenit automat cetăţeni uruguayeni.

Cu toate acestea, refugiaţii sirieni aduşi de Mujica se declară nemulţumiţi de condiţiile de trai din Uruguay  şi vor să plece din această ţară. La începutul săptămânii, ei au protestat în faţa preşedinţiei Uruguayului. În cele din urmă, au renunţat la protest joi, după ce s-au întâlnit cu oficiali guvernamentali.

Membrii celor cinci familii au improvizat o conferinţă de presă cu ajutorul lui Ali Ahmad Jalil, şeful Centrului Islamic din Uruguay. Ei au deplâns condiţiile de trai din Uruguay, care, în opinia lor, este o ţară prea scumpă şi nesigură.

„Au venit pentru că li s-a promis o viaţă mai bună, însă ei nu trăiesc mai bine aici. Este foarte scump. Ei nu vor bani. Nu mai vor nimic de la această ţară, ci doar să plece oriunde în altă parte“, a tradus Ali Ahmad Jalil.

Potrivit lui Ali Ahmad Jalil, ei ar dori să se întoarcă chiar şi în Liban.

Jose Mujica a reacţionat prompt, sugerând că de acolo ar putea ajunge mai uşor în Europa.

„Toţi vor să meargă în Germania“, a declarat Mujica într-un interviu acordat televiziunii naţionale.

image

Refugiaţii sirieni care au primit anul trecut azil în Uruguay şi-au făcut bagajele pentru a părăsi ţara sud-americană FOTO Christian Muller via VICE News

Javier Miranda, secretarul pentru Drepturile Omului în cadrul preşedinţiei uruguayene, a declarat că cele cinci familii primesc aproximativ 1.000 de dolari lunar pentru cheltuieli.

Potrivit unui sondaj, 69% dintre uruguayeni erau de acord cu găzduirea de refugiaţi sirieni. Însă acest procentaj a început să scadă după ce tot mai multe voci critică purtarea hijabului pe stradă, iar un caz de violenţă produs într-una dintre familiile aduse a devenit public.

În plus, membri ai unei familii au încercat, cu ajutorul permiselor de călătorie, să intre pe teritoriul Turciei. În cele din urmă, ei au fost reţinuţi pe aeroport şi retrimişi în Uruguay.

„Guvernul a luat legătura cu Libanul pentru a vedea dacă această ţară este dispusă să-i reprimească“, dar autorităţile libaneze au refuzat, a spus joi actualul preşedinte uruguayan, Tabare Vazquez.

Susana Mangana, o membră a comisiei care lucrează cu autorităţile libaneze pentru aducerea de refugiaţi, a spus că ei „ştiu foarte bine unde au ajuns“, dar nu vor să înţeleagă cu „sunt ajutaţi“. Totuşi, ea a recunoscut procesul de integrare „ar fi putut fi făcut altfel“.

De fapt, sirienii recalcitranţi au spus că Uruguayul „nu este o ţară pentru refugiaţi“. „Uruguayenii sunt buni, dar  au probleme şi au nevoie de ajutor mai mult decât noi“, au spus ei în cursul conferinţei improvizate.

În pofida acestor critici, Guvernul de la Montevideo plănuieşte să preia încă cel puţin 72 de refugiaţi sirieni.

Peste 220.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului din Siria, în martie 2011, în timp ce aproximativ opt milioane sunt strămutate în interiorul sau în afara ţării.

Alte ţări din America de Sud, precum Brazilia şi Argentina, au lansat programe privind găzduirea de refugiaţi sirieni, în timp ce Venezuela şi Mexicul iau în calcul să procedeze la fel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite