Reforme extinse în Sudan: non-musulmanii vor avea dreptul să consume alcool şi este abolită legea apostaziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia imbracata in alb devenit simbolul revoltei din Sudan FOTO Twitter @lana_hago
Femeia imbracata in alb devenit simbolul revoltei din Sudan FOTO Twitter @lana_hago

După 30 de ani de regim islamic, Sudanul a aprobat o serie de reforme cu privire la legi considerate de noul guvern al ţării a fi încălcări ale drepturilor omului, între care pedeapsa cu moartea pentru renunţarea la religia islamică, relatează BBC.

O serie de reforme care pun capăt unui regim islamic strict au fost aprobate săptămâna trecută, ministrul justiţiei declarând că în Sudan nu vor mai exista legi care violează drepturile omului.

Sudanul va renunţa la legea apostaziei, la biciuirile publice de către poliţia moravurilor, şi va permite non-musulmanilor să consume alcool în privat. Aceştia sunt însă în continuare pedepsiţi dacă sunt prinşi că beau alături de musulmani.  Guvernul a transmis că doreşte în acest fel să respecte drepturile minorităţilor de alte credinţe, care reprezintă 3% din populaţie. Acestea vor putea importa, vinde şi consuma băuturi alcoolice

.

Totodată, Sudanul a interzis mutilarea genitală a femeilor, iar acestea vor putea călători cu copii lor fără a mai avea nevoie de permisiunea rudelor bărbaţi. 

Renunţarea la islam era considerată „o ameninţare la adresa siguranţei şi securităţii socientăţii”, iar cei care se făceau vinovaţi erau condamnaţi la moarte. Un caz mediatizat a fost cel al lui Meriam Yehya Ibrahim Ishag, o femeie însărcinată condamnată la moartea prin spânzurare după ce s-a căsătorit cu un creştin, în 2014. Ea a reuşit în cele din urmă să fugă din ţară.

Reformele vin după înlăturarea de la putere a lui Omar al-Bashir în contextul unor proteste stradale masive. Foştii săi aliaţi din armată s-au întors împotriva lui şi au ajutat la lovitura de stat. 

Impunerea unor legi islamice stricte în anii 1980 a contribuit determinant la războiul civil în urma căruia Sudanul de Sud, majoritar creştin, şi-a proclamat independenţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite