Rebelii din Myanmar cultivă mai mult opiu pentru arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile etnice din nord-estul Myanmarului au sporit cultivarea de opiu pentru a cumpăra arme, cu care să se apere împotriva posibilelor atacuri ale armatei, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, informează Reuters.

În 2009, producţia de opiu a sporit cu 11%, al treilea an consecutiv de creştere, statul Shan oferind 95% din producţia de mac din Myanmar, care este al doilea cel mai mare producător de opiu din lume, după Afganistan, potrivit Biroului Naţiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii.

Instabilitatea în creştere din nord-estul Myanmarului afectează piaţa opiului. Câteva grupuri etnice/ vând droguri pentru a cumpăra arme şi mută aceste stocuri pentru a nu fi descoperite, a declarat directorul executiv al UNODC, Antonio Maria Costa, potrivit Reuters.

În ultimele luni, armata din Myanmar şi-a menţinut o prezenţă considerabilă în statul Shan, unde miliţiile rebele şi-au adunat forţele pentru o ofensivă despre care analiştii spun că s-ar putea transforma într-un conflict prelungit, creând o criză a refugiaţilor pentru ţara vecină China.

Junta vrea ca grupurile etnice să ia parte la alegerile generale de anul viitor, cerându-le miliţiilor locale să se dezarmeze şi să se alăture forţei de patrulare la frontieră condusă de guvern, în caz contrar urmând să fie desfiinţată, potrivit activiştilor din statul Shan.

În Mynamar, suprafaţa de teren pe care se cultivă opiu, o pastă subţire din mac folosită pentru producerea de heroină, s-a mărit cu 50% începând cu 2006, ajungând la 31.700 de hectare.

În pofida extinderii culturilor, valoarea producţiei de opiu din Myanmar a scăzut cu 15% în 2009, la 105 milioane de dolari, de la 123 de milioane. În ţara vecină Laos, cultivarea opiului a crescut cu 19%, însă totalul suprafeţelor cultivate este de 1.900 de hectare.

Opiul se vinde cu 1,326 dolari pe kilogram, într-o perioadă în care valoarea altor culturi agricole a scăzut, se arată în raport.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite