Rebelii houthi anunţă că l-au ucis pe fostul lor aliat Ali Abdullah Saleh, care a condus Yemenul timp de 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ali Abdullah Saleh, care a condus Yemenul timp de 22 de ani şi a jucat un rol central în războiul civil în curs, a fost ucis, anunţă rebelii houthi, potrivit The Associated Press.

Postul de televiziune Masirah, controlat de houthi, a anunţat luni moartea „liderului trădătorilor“, referindu-se la Saleh, care s-a aflat până săptămâna trecută într-o alianţă fragilă cu rebelii. Postul nu oferă alte informaţii.

Un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului yemenit al actualului preşedinte Abdrabbuh Mansour Hadi, recunoscut pe plan internaţional, a confirmat pentru AP că Saleh a fost ucis.

Acest oficial a trimis o înregistrare video în care afirmă că apare corpul lui Saleh, transportat de un grup de bărbaţi înarmaţi care strigă „Allah e mare“.

El a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatului întrucât nu a fost autorizat să stea de vorbă cu presa.

AP scrie că era imposibil, imediat, să confirme autenticitatea înregistrării video, larg distribuită pe Internet. Imagini au fost de asemenea puse în circulaţie.

Saleh a condus Yemenul timp de mai bine de 30 de ani. El a fost obligat să demisioneze în urma „primăverii arabe“, în 2011. Însă a rămas în ţară şi a continuat să-şi exercite puterea din culise.

În 2014, forţele sale s-au aliat cu houthi, în pofida faptul că, pe când era preşedinte, a luptat împotriva lor.

Această alianţă rebelă s-a destămat săptămâna trecută, declanşând confruntări armate dure între forţele houthi şi cele ale lui Saleh.

Pe de altă parte, locuitorii capitalei yemenite s-au refugiat în noaptea de duminică spre luni în subsoluri, în timp ce avioane din cadrul coaliţiei conduse de Arabia Saudită au bombardat intensiv poziţii houthi, care luptă împotriva forţelor loiale fostului preşedinte cu scopul de a prelua controlul asupra oraşului.

Lucrători umanitari au rămas blocaţi în locuinţe din cauza acestor violenţe, care „paralizează complet operaţiunile umanitare“, a declarat luni o consilieră de la Sanaa a Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), Suze van Meegen.

Peste 8.670 de persoane au fost ucise, iar alte 49.960 au fost rănite de când a intervenit în conflict coaliţia saudită în susţinerea lui Hadi, în 2015, potrivit ONU.

Războiul şi blocada impusă de coaliţie au devastat ţara, în care aproximativ 20,7 milioane de oameni au nevoie de ajutoare umanitare, au provocat cea mai mare urgenţă în domeniul securităţii alimentare din lume şi au condus la izbucnirea unei epidemii de holeră, soldată din aprilie cu 2.211 morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite