Reacţii în urma anunţării acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de la Paris: „O nouă lume începe de mâine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ban Ki-moon FOTO un.org

Reacţiile au început să curgă în orele următoare anunţării acordului istoric de sâmbătă, de la Paris, unde membrii ONU au căzut de acord asupra unui plan de a combate încălzirea globală prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, începând cu anul 2020.

Unul dintre principalii susţinători ai acordului, preşedintele american Barack Obama, a declarat duminică dimineaţă că acordul semnat la Paris reprezintă „cea mai bună şansă” de a salva planeta. „Ne-am ridicat la înălţimea momentului”, a adăugat liderul american, conform CNN.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat după adoptarea Acordului de Paris pe tema modificării climatice, sâmbătă, că "Istoria îşi va aminti această zi", care reprezintă încununarea unui efort de şapte ani, relatează AP online.

„Ceea ce era cândva de neconceput este de-acum de neoprit (...)”, a declarat Ban Ki-moon, salutând un "acord bun, de care ar trebui să fiţi mândri", le-a spus el delegaţilor la Conferinţa ONU pe tema modificării climatice, care lăudau, pe rând, la Bourget, în apropiere de cpitala franceză, pactul istoric.

„Istoria îşi va aminti această zi", a spus Ban Ki-moon. "Acordul de la Paris pe tema modificării climatice este un succes monumental pentru planetă şi locuitorii ei", a adăugat el.

Secretarul general al ONU, care şi-a evocat vizitele în întreaga lume în care a ascultat victime vorbind despre lupta pe care o duc împotriva consecinţelor modificării climatice, le-a transmis acestor victime că, acum, lumea i-a auzit.

„O nouă lume începe de mâine”, a conchis Ban Ki-moon.

Directoarea FMI Christine Lagarde a salutat acordul istoric încheiat la Paris drept "un pas înainte esenţial" în lupta împotriva modificării climatice globale în secolul al XXI-lea, relatează Reuters în pagina electronică.

Şefa franceză a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a subliniat totodată că mesajul său cheie este să se stabilească "preţul corect al (emisiilor de dioxid) carbon"

.

„Este necesar, acum, ca Guvernele să treacă de la vorbe la fapte, mai ales în implementarea politicilor care reprezintă progrese reale în angajamentele pe care şi le-au asumat”, a îndemnat Lagarde, citată într-un comunicat.

„De aceea, mesajul meu cheie este să se stabilească preţul corect (al emisiilor de edioxid de) carbon, iar acest lucru să se facă acum”, a subliniat ea.

"Taxarea emisiilor combustibililor fosili deschide calea unor stimulente necesare unor investiţii care emit un nivel scăzut de (dioxid de) carbon; ea furnizează de asemenea venituri în vederea ajutorării (ţărilor) sărace, reducerii datoriei şi diminuării poverii altor impozite impuse gospodăriilor şi afacerilor", a apreciat directoarea FMI.

„Aşteptăm cu nerăbdare negocierile cu privire la stabilirea preţurilor (emisiilor de dioxid de) carbon şi să ajutăm guvernele să aplice această politică vitală”, mai afirmă Lagarde.

Fostul vicepreşedinte american Al Gore a declarat sâmbătă, la Bourget, după adoptarea noului acord global vizând limitarea încălzirii globale, că, „ani de zile de-acum înainte, strănepoţii noştri vor reflecta la curajul moral al umanităţii de a soluţiona criza climatică”, relatează AP online.

"Ei vor privi (data de) 12 decembrie 2015 drept ziua în care comunitatea naţiunilor a decis, în sfârşit, să acţioneze", a continuat Al Gore.

Ministrul sud-african al Mediului Edna Molewa, a salutat pactul drept „cel mai bun pe care-l putem obţine în acest moment istoric”.

Acordul de la Paris poate „marca un punct de cotitură către o lume mai bună şi mai sigură”, a apreciat ea, subliniind că ţările dezvoltate au în continuare sarcina de a-şi reduce emisiile poluante şi de a ajuta naţiunile mai sărace să lupte împotriva efectelor încălzirii globale.

Secretarul de Stat american John Kerry a salutat noul acord pe tema încălzirii globale drept o înţelegere care va salva lumea pentru generaţiile viitoare.

„Este o victorie pentru întreaga planetă şi generaţiile viitoare”, a declarat Kerry.

El le-a spus sâmbătă colegilor săi de negocieri, la Bourget, că documentul adoptat „va ajuta lumea să se pregătească în vederea consecinţelor modificării climatice deja existente, dar şi în vederea celor care ştim că ne vor ieşi, în mod inevitabil, în cale”.

Pactul va „împiedica cele mai devastatoare consecinţe ale modificării climatice să aibă loc vreodată”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Fostul Secretar de Stat american Hillary Clinton a salutat şi ea acordul de la Paris, menţionând că va face o prioritate din lupta împotriva schimbărilor climatice în cazul în care va fi aleasă preşedinte.

„Acordul de la Paris arată capacitatea SUA de a mobiliza planeta pentru a construi un viitor bazat pe energiile curate în care nimeni nu este lăsat deoparte”, a comentat fosta şefă a Departamentului de Stat, într-un comunicat. 

„Viitorul deceniu este crucial pentru că dacă noi nu creştem recurgerea la energii curate şi nu ne reducem emisiile de carbon, nu vom fi în măsură să evităm consecinţele catastrofale”, continuă Clinton în comunicat. Noi nu ne putem permite luxul de a ne lăsa frânaţi de climatosceptici sau decurajaţi de defetişti care repun în discuţie capacitatea SUA de a răspunde acestei provocări.Voi face din schimbarea climatică o prioritate absolută încă din prima mea zi la preşedinţie şi voi proteja viitorul SUA, făcând din ţară o superputere a energiilor curate în secolul al 21-lea” a declarat Clinton, favorită pentru candidatura democrată la preşedinţia Statelor Unite în alegerile de anul viitor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite