Reacţia şefului diplomaţiei franceze după o nouă insultă adresată de un ministru brazilian la adresa lui Brigitte Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a reacţionat duminică la jignirile adresate de demnitari brazilieni de rang înalt soţilor Emmanuel şi Brigitte Macron.

Ministrul brazilian al Economiei este ultimul reprezentant al administraţiei Jair Bolsonaro intrat în hora de declaraţii jignitoare la adresa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a soţiei sale.

Paulo Guedes a declarat joi că Brigitte Macron este „cu adevărat urâtă“, după o sugestie în acest sens făcută de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro.

Diplomaţia „nu este un concurs de insulte“, a răspuns Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

„Constat continuarea unor afirmaţii agresive, a unor invective care nu sunt acceptabile“, a spus şeful diplomaţiei franceze în cadrul unei emisiuni televizate.

„Reacţia mea personală este că relaţiile internaţionale nu pot fi gestionate prin organizarea, indiferent de ţară, a unor concursuri de insulte, pentru că asta se întâmplă“, a adăugat el.

„Felul în care un înalt responsabil sau altul, în plus ministru, o tratează pe doamna Macron este nedemn. Este nedemn pentru doamna Macron, este nedemn pentru Franţa, este nedemn şi pentru femei, începând cu femeile din Brazilia, care de altfel protestează faţă de acest tip de declaraţii“, a subliniat Le Drian.

În opinia ministrului francez, actuala conducere de la Brasilia nu este reprezentativă pentru cetăţenii brazilieni.

„Nu-i confund pe liderii actuali ai Braziliei cu ceea ce este realitatea Braziliei“, a conchis Jean-Yves Le Drian, care şi-a văzut întâlnirea cu preşedintele brazilian anulată în ultimul moment cu prilejul unei deplasări în Brazilia în luna iulie.

Jair Bolsonaro a anulat această întâlnire din cauza unei nemulţumiri că Le Drian a stabilit întâlniri cu reprezentanţi ai unor ONG-uri locale.

Criticat pentru declaraţia sa referitoare la Brigitte Macron, Paulo Guedes şi-a prezentat scuze pentru o „glumă“.

Jair Bolsonaro şi-a retras la rândul lui de pe Facebook un mesaj ofensator cu privire la fizicul soţiei preşedintelui Franţei.

Macron şi Bolsonaro sunt în plină dispută din cauza incendiilor din Amazonia, preşedintele francez criticându-l pe omologul său brazilian pentru pasivitate şi ameninţând cu nesemnarea Tratatului de liber-schimb UE-Mercosur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite