Reacţia lui Erdogan faţă de sancţiunile pregătite de europeni şi americani împotriva Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shutterstock
Recep Tayyip Erdogan FOTO Shutterstock

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că statele membre UE nu ar trebui să ia măsuri care ar putea dăuna Ankarei şi a apreciat sancţiunile luate în calcul la Washington din cauza achiziţionării sistemului antiaerian rusesc S-400 drept o „lipsă de respect”.

Erdogan a reacţionat în legătură cu sancţiunile pregătite de UE şi SUA împotriva regimului său. Potrivit preşedintelui turc, Ankara are drepturi în Marea Mediterană şi trebuie să i se recunoască acest lucru.

„Trebuie să ne fie recunoscute drepturile. Există acum multe drepturi pe care statele membre UE trebuie să le acorde Turciei”, a spus Erdogan, potrivit agenţiei de presă Reuters, preluată de Agerpres, după ce a participat la tradiţionala rugăciune săptămânală a musulmanilor.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în august, atunci când a trimis în zona disputată nava de cercetare Oruç Reis. În septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată într-o iniţiativă prezentată drept încurajării diplomaţiei, dar a retrimis-o la scurt timp. La finalul lui noiembrie, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Franţa, Grecia şi Cipru au pledat pentru sancţiuni, în timp ce Germania s-a arătat rezervată în acest sens.

Reuniţi joi şi vineri la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European, liderii UE au decis să sancţioneze Turcia, apreciind acţiunile sale în Marea Mediterană drept „ilegale şi agresive”.

„Vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a explicat un diplomat european pentru AFP.

O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de participanţii la summit, notează sursa citată.

Pe de altă parte, liderul de la Ankara a afirmat că sancţiunile pregătite de Washington împotriva ţării sale în legătură cu achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rusesc S-400 ar însemna o „lipsă de respect”.

„În timpul administraţiei Obama, precum şi sub cea a lui Trump, era o mândrie să ai un membru al NATO precum Turcia. A supune Turcia unor sancţiuni ar fi o lipsă de respect din partea Statelor Unite la adresa aliatului său foarte important din interiorul NATO”, a spus Erdogan.

Decizia lui Erdogan de a achiziţiona sistemul S-400 a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington. Statele Unite se împotrivesc acestei tranzacţii, atenţioneză că acest sistem este incompatibil cu sistemele de apărare al NATO.

„Nu ştiu în ce direcţie vor merge lucrurile înainte ca domnul Trump să părăsească Casa Albă, dar în cei patru ani ai mandatului său eu nu am avut probleme de comunicare cu Statele Unite”, a mai spus Erdogan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite