Războiul tarifelor vamale: China şi SUA anunţă noi măsuri

Războiul tarifelor vamale: China şi SUA anunţă noi măsuri

FOTO Shutterstock

Preşedintele american Donald Trump a răspuns vineri tarifelor anunţate de China pentru importuri din SUA de 75 de miliarde de dolari cu tarife suplimentare de 5% pentru produse chinezeşti în valoare de 550 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura a fost anunţată de Trump pe Twitter la câteva ore de la dezvăluirea de către China a tarifelor de retorsiune, de 5%-10% impuse bunurilor americane. Tot vineri, preşedintele american a cerut companiilor americane să îşi transfere operaţiunile din China.

Intensificarea războiului comercial a amplificat temerile legate de impacul asupra economiei globale, astfel că indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 3%, iar S&P 500 cu 2,6%.

Randamentele Trezoreriei SUA au scăzut, investitorii căutând active sigure, iar cotaţiile petrolului, care este pentru prima oară ţintă a tarifelor chinezeşti, au coborât puternic.

Anunţul lui Trump referitor la noile tarife a fost făcut după închiderea tranzacţiilor bursiere de vineri, astfel încât declinul acţiunilor ar putea continua săptămâna viitoare.

„Din păcate, administraţiile anterioare au permis Chinei să meargă atât de departe de un comerţ corect şi echilibrat încât a devenit o povară pentru contribuabilii americani. Ca preşedinte nu mai pot permite să se întâmple acest lucru“, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele a anunţat că Statele Unite vor majora de la 25% la 30% tarifele existente pentru bunuri chinezeşti de 250 de miliarde de dolari, începând de la 1 octombrie, dată care marchează cea de-a 70-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze.

Totodată, SUA vor majora tarifele anunţate de 10% la 15%, pentru restul importurilor din China, de 300 de miliarde de dolari. Aceste tarife vor începe să fie aplicate de la 1 septembrie, dar pentru aproximativ jumătate din produse data va fi 15 decembrie.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ a confirmat datele de intrare în vigoare a măsurilor, dar a precizat că va exista o perioadă de consultări publice înainte de impunerea tarifelor de 30% de la 1 octombrie.

Asociaţiile de afaceri din Statele Unite au reacţionat cu furie la noile majorări de tarife.

„Este imposibil pentru companii să îşi facă planuri de afaceri într-un astfel de mediu. Abordarea administraţiei în mod clar nu funcţionează, iar răspunsul nu este în impunerea mai multor taxe pentru companiile şi consumatorii american. Unde se va ajunge?“, a declarat David French, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Retail.

Trump se va întâlni cu liderii statelor din Grupul celor ma dezvoltate naţiuni ale lumii, la un summit care are loc în acest weekend, în Franţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: