Războiul din Siria: ce urmăreşte Turcia prin operaţiunea „Ramură de măslin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

De trei zile armata turcă atacă o zonă controlată în nordul Siriei de combatanţii kurzi susţinuţi de armata americană în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statului Islamic. Este un punct de cotitură în acest război care durează de aproape şapte ani, comentează France Info, prezentând motivele aceste intervenţii militare.

Turcia a lansat sâmbătă o ofensivă terestră şi aeriană împotriva unor miliţii kurde pe care le consideră organizaţii teroriste. Aceleaşi miliţii ar urma să conducă o forţă aliată, sprijinită de Statele Unite, care să prevină reîntoarcerea jihadiştilor din Statul Islamic în regiune. Numită „Ramură de măslin“, operaţiunea are loc în Afrin, un district din regiunea Alep (nordul Siriei) situat la graniţa cu Turcia.

Scopul declarat al intervenţiei este de „a sprijini Armata Liberă Siriană în acţiunile militare împotriva kurzilor“.

Potrivit premierului turc Binali Yildirim, Ankara urmăreşte să stabilească o „zonă de securitate“ de 30 de kilometri la frontiera siriano-turcă.

Dar raţiunile Turciei sunt totodată geopolitice, explică France Info.

„Obsesia Ankarei este de a evita formarea unui Kurdistan autonom în Siria, care i-ar putea încuraja pe kurzii din Turcia să procedeze la fel“, explică Jana Jabbour, cercetătoare la CERI (Sciences Po) şi autoarea cărţii „Turcia, invenţia unei diplomaţii emergente“.

Afrin este o zonă strategică pentru Turcia, întrucât este înconjurată de graniţa sa şi de o regiune din Siria controlată de rebelii proturci.

Dacă Ankara îi va alunga pe combatanţi kurzi din această zonă, atunci rebelii proturci vor reuşi să controleze aproximativ 200 de kilometri de frontieră, explică BBC.

Intervenţia militară a armatei turce urmează unui anunţ al Statelor Unite cu privire la crearea unei „forţe pentru protecţia frontierelor“ în nordul Siriei. Turcia consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Statele Unite au reacţionat moderat în cazul acestei intervenţii, făcând apel către Turcia, un stat aliat în cadrul NATO, „să dea dovadă de reţinere“ în Siria.

Pe de altă parte, kurzii din Siria au decretat mobilizare generală şi dau asigurări că nu le vor permite turcilor să străpungă liniile.

Regiunea Afrin inainte de oeratiunea Ramura de maslin FOTO AFP

Forţele şi operaţiunile din Afrin FOTO AFP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite