Războiul declanşat în timpul armistiţiului. Minţeau israelienii când spuneau că doresc pacea în Fâşia Gaza?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, amplu criticat pentru invazia din Gaza
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, amplu criticat pentru invazia din Gaza

Azi-noapte, Israelul şi-a trimis trupele terestre în Fâşia Gaza, pe lângă ofensiva aeriană demarată în urmă cu 11 zile şi cea navală, demarată săptămâna aceasta. Atacul din miez de noapte arată că, de fapt, discuţiile israelienilor despre încheierea unui armistiţiu au fost o mascaradă, notează „Foreign Policy”.

Ziua de joi a început cu un armistiţiu în Fâşia Gaza şi s-a încheiat cu un atac terestru, începe publicaţia „Foreign Policy” o analiză despre războiul declanşat de Israel în Fâşia Gaza. 

Este prima ofensivă terestră pe scară largă din 2008-2009, când şi-au pierdut vieţile peste 1.400 de oameni. Invazia, anunţată la ora locală 22.30, a venit după câteva ore de bombardamente grele din partea israelienilor, care au vrut astfel să deschidă calea trupelor terestre. 

Escaladarea este una majoră care, dacă ne luăm după declaraţiile oficiale, n-ar fi trebuit să se petreacă. Netanyahu părea reticent în a trimite trupe terestre - aceasta este prima dată când premierul apelează la această tactică. Cu toate acestea, a aprobat-o, iar asta într-o zi care începuse cu un „armistiţiu umanitar” de cinci ore, solicitat de ONU. În plus, spre seară au apărut informaţii conform cărora Israelul şi Hamas au ajuns la un acord privind încetării focului începând de vineri, totul sub medierea Egiptului. 

Câteva ore mai târziu, soldaţii israelieni intrau în Gaza, în ceea ce Tel-Avivul numeşte o operaţiune defensivă, menită să anihileze riscul adus de tunelurile pe care Hamas le foloseşte pentru a comite atentate în Israel. 

Acum, armistiţiul despre care s-a vorbit seara pare o încercare deliberată de a deruta, notează „Foreign Policy”, la fel cum par şi multe dintre eforturile diplomatice depuse în ultima săptămână. Egiptenii au prezentat o propunere pentru armistiţiu luni noapte, pe care israelienii l-au şi aplicat câteva ore. Apoi au început iar atacurile aeriene, dar doar în contextul în care Hamasul lansase, la rândul său, câteva zeci de rachete. 

gaza israel victime reuters

Acum, Hamas susţine că nu i-a fost niciodată prezentată propunerea de pace elaborată de egipteni şi că a auzit despre ea din ziare. Efortul de pace a fost, de fapt, o şaradă, acuză acum Hamas, iar sentimentul palestinienilor s-a amplificat în multe colţuri de lume după ce Netanyahu s-a referit de câteva ori la eforturile diplomatice în discursul în care anunţa invazia terestră. 

După 10 zile de atacuri cu rachete, Israelul a demarat noaptea trecută o mult-temută ofensivă terestră în Fâşia Gaza. 500.000 de palestinieni au fost avertizaţi să-şi evacueze casele. Până acum, 20 de palestinieni şi doi soldaţi israelieni au murit.

Ofensiva israelienilor se bazează acum pe trei paliere: atacuri cu rachetă, care continuă neîntrerupt de 11 zile, atacuri pe mare şi, de azi-noapte, atacuri pe teeren.

Încă nu este clar câţi soldaţi israelieni au intrat în Gaza, dar premierul Benjamin Netanyahu a chemat sub arme, în ultima săptămână, 58.000 de rezervişti.  

gaza israel victime reuters

„Trag din toate direcţiile, totul aici se cutremură”, a declarat un palestinian din Gaza pentru cotidianul israelian „Haaretz”. 

Premierul Netanyahu a declarat că ofensiva terestră are ca prim scop eliminarea riscului adus de tunelurile pe care gruparea teroristă Hamas le controlează în zonă, de-a lungul graniţei Israel-Palestina. 

Operaţiunile militare nu vor înceta până când nu va fi atins acest scop, a adăugat el. Similar, ofensiva aerieană şi cea navală au ca scop distrugerea rachetelor Hamas. 

De la demararea acestor ofensive, aproximativ 250 de palestinieni şi 3 israelieni şi-au pierdut vieţile. Dintre palestinieni, 77% erau civili, iar unu din cinci morţi era copil. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/conflictul-din-fa-ia-gaza" target="_blank">View the story "Conflictul din Fâşia Gaza" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite