Războiul cibernetic împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi hackeri se implică în războiul cibernetic împotriva reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), care dispune de o armată electronică pentru a recruta combatanţi pe reţelele de socializare şi pentru a-şi transmite propaganda, relatează Reuters online.

Ultimul grup de hackeri care a promis o ripostă dură împotriva SI este Anonymous, potrivit unui anunţ făcut public după atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, cel mai grav atac terorist din istoria Franţei. Cei de la Anonymous au dat asigurări că au închis deja mii de conturi aparţinând jihadiştilor pe Twitter.

Şi alţii acţionează de mai mult timp în secret contra armatei electronice a Statului Islamic, închizând de asemenea mii de conturi sau colectând informaţii pe reţelele de socializare.

„Acţionăm ca un serviciu de informaţii“, dezvăluie directorul Ghost Security Group, care preferă să rămână anonim din motive de securitate. Organizaţia sa de voluntari transmite, precizează el, informaţii despre acitvităţile jihadiştilor către FBI şi alte agenţii guvernamentale americane.

Serviciile de informaţii „apreciază acest ajutor din exterior“, dă asigurări Michael Smith, un consilier în problematici de terorism pe lângă Congresul american, care joacă rolul de intermediar între hackeri - ale căror activităţi sunt ilegale indiferent de obiectivul lor - şi agenţiile de securitate.

Potrivit lui Michael Smith, informaţiile colectate de Ghost Security au permis, de exemplu, dejucarea unui atentat în Tunisia, în iunie anul trecut.

Reţelele de socializare, mai cooperante

FBI nu a dorit să comenteze, dar generalul David Petraeus, arhitectul contrainsurecţiei în Irak şi în Afganistan, a salutat recent această contribuţie într-un interviu acordat revistei Foreign Policy.

Întrebat despre caracterul ilegal al acestor activităţi, generalul Michael Hayde, fost patron al NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) şi al CIA, nu se declară împotriva ajutorului din exterior. „Oficial, nu (noi nu suntem favorabili acestor activităţi). Dar legile americane sunt atât de constrângătoare încât sunt sigur că Guvernul este în secret mulţumit, aşa cum sunt şi eu“.

Cea mai facilă activitate pentru hackeri este să contacteze direct Twitter, Facebook sau YouTube pentru a denunţa conturile sau conţinuturile care susţin terorismul.

Cele trei societăţi sunt mult mai cooperante de aproximativ un an, notează activiştii cibernetici, chiar dacă ele refuză să se exprime în public referitor la acest subiect.

Facebook interzice de-acum orice apologie făcută terorismului, YouTube elimină în câteva ore înregistrările video care conţin scene de violenţă, în timp ce Twitter nu mai permite conturile aparţinând jihadiştilor, subliniază Ghost Security.

„Tot mai multe conturi sunt închise“, constată J. M. Berger, un specialist în SI la Brookings Institution. „Cred că majoritatea indiciilor sunt furnizate de grupuri precum Anonymous sau Ghost Security. Dar există şi altele“, a adăugat el.

Din cauza restricţiilor întâmpinate de Twitter, simpatizanţii SI au luat cu asalt aplicaţia Telegram. Însă atentatele de la Paris l-au convins pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, să restricţioneze activităţile jihadiştilor pe aplicaţia de mesagerie, intrând astfel în „război cu Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite