Războiul din Caucaz. Preşedintele şi comandantul forţelor din Karabah , Arayik Harutyunyan, ar fi în stare gravă. Şeful NATO cere încetarea focului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arayik Harutyunyan, liderul Nagorno Karabah
Arayik Harutyunyan, liderul Nagorno Karabah

Liderul Republicii Nagorno-Karabah, Arayik Harutyunyan,  a fost rănit grav după ce buncărul în care se afla a fost bombardat de armata azeră, potrivit unei declaraţii făcute de Hikmet Hajiev, un consilier al preşedintelui azer Ilham Aliev.

Arayik Harutyunyan ,comandantul forţelor din Karabah şi preşedintele regiunii separatiste se afla, potrivit azerilor, în buncăr în momentul în care Armata a lovit locaţia respectivă. „Ca urmare a unei lovituri cu rachete, Arayik Harutiunian a fost grav rănit”, a precizat consilierul preşedintelui azer, citat de Daily Sabah. Acesta l-a acuzat pe liderul din Nagorno-Karabah că „nu se află în fruntea bătăliei” şi se „ascunde într-un buncăr”.

Informaţia nu a fost confirmată ori infirmată de alte surse. Azerii consideră atacul o pedeapsă la „crimele comise împotriva populaţiei civile în oraşul Gandja şi alte zone”. Gandja este al doilea oraş ca mărime din Azerbaidjan. Ministerul azer al Apărării a acuzat în cursul zilei de ieri că oraşul este "sub tirul" forţelor armene, în timp ce autorităţile din Karabah au anunţat distrugerea unui aeroport militar în oraş. 

Potrivit părţii azere, un civil a fost ucis şi alţi patru răniţi. Ambele părţi se acuză de bombardarea zonelor civile

De partea cealaltă, Armenia a negat că a lansat atacuri spre Azerbaidjan.

Oficiali din Nagorno-Karabah, provincie azeră locuită de o majoritate de etnici armeni, au anunţat, duminică, că ţinte civile din capitala regiunii disputate au fost atacate cu rachete lansate de armata azeră, informează luni dpa.

Arayik Harutyunyan, liderul regiunii separatiste, locuită majoritar de armeni creştini, dar recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, a anunţat atacul asupra oraşului Stepanakert pe Twitter.

Autorităţile armene au publicat imagini video ce arată clădiri şi vehicule arzând în urma atacului.

Ca răspuns, Harutyunyan a ameninţat că va ataca instalaţiile militare din marile oraşe ale Azerbaidjanului şi a avertizat oamenii care trăiesc acolo că ar trebui să plece "pentru a evita pierderi inevitabile".

După anunţul său, Azerbaidjanul a anunţat că baza aeriană militară aflată în al doilea oraş al său ca mărime, Ganja, a fost atacată şi o persoană a fost ucisă.

Totodată, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a făcut referire la tiruri de artilerie grea asupra unor sate şi oraşe de pe teritoriul său, menţionând şi victime.

Puterile mondiale au cerut încetarea focului între Azerbaidjan şi Armenia încă de duminica trecută, când luptele pentru regiune au erupt din nou.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc pentru luptele care au început în urmă cu o săptămână.

Rusia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de victime civile. Ministrul de externe Serghei Lavrov a cerut încetarea focului cât mai curând posibil, într-o convorbire telefonică avută duminică seară cu omologul său armean Zohrab Mnatsakanyan, a declarat ministerul lui Lavrov.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut de asemenea încetarea imediată a tuturor luptelor în timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, a declarat duminică biroul ei de presă. Ea şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de luptele în curs şi numărul tot mai mare de victime.

Surse armene au anunţat numărul morţilor în luptele din regiune - cu o populaţie de aproximativ 145.000 de locuitori - la peste 200, în timp ce Azerbaidjanul a transmis că 19 civili au fost ucişi şi 60 răniţi.

Karabahul cere OSCE-ului să-i recunoască independenţa 

Autorităţile nerecunoscutei republici Nagorno-Karabah au trimis o solicitare către OSCE cu privire la necesitatea recunoaşterii independenţei Karabah.

„Declaraţia Ministerului de Externe al Arţah (denumirea armeană a Karabahului de Munte) privind necesitatea recunoaşterii independenţei a fost expediată către OSCE. Facem apel către comunitatea internaţională să recunoască independenţa Republicii Arţah, pentru a asigura drepturile cetăţenilor din Arţah la viaţă şi dezvoltare paşnică. În condiţiile actuale, recunoaşterea internaţională a Arţah este singurul mecanism eficient pentru restabilirea păcii şi securităţii în regiune ", se arată în declaraţia publicată de serviciul de presă al Ministerului de Externe al NKR.

La 27 septembrie, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunţat începerea unei operaţiuni militare de-a lungul întregii linii de contact în zona de conflict. Potrivit ministerului azer, o „operaţiune contraofensivă” se desfăşoară ca răspuns la provocările din partea armeană.

Secretarul general al NATO cere încetarea focului în Nagorno-Karabah 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni încetarea imediată a focului în Nagorno-Karabah, unde numărul de victime în conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia continuă să crească, informează Reuters.

„Este extrem de important să transmitem un mesaj foarte clar tuturor părţilor că trebuie să înceteze luptele imediat, să susţinem toate eforturile de găsire a unei soluţii paşnice, negociate“, a spus Stoltenberg în timpul unei vizite în Turcia. „Nu există soluţie militară“, a adăugat el, într-o conferinţă de presă.

Luptele în Nagorno-Karabah - teritoriu azer cu populaţie majoritar armeană - au început în 27 septembrie şi s-au intensificat la un nivel fără precedent de la conflictul din deceniul 1990, soldat cu circa 30.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite