Războiul dintre cartelurile de droguri din Mexic devine mai sângeros decât războiul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victime ale războiului dintre cartelurile de droguri găsite în statul mexican Tijuana FOTO sneakymag.com
Victime ale războiului dintre cartelurile de droguri găsite în statul mexican Tijuana FOTO sneakymag.com

Rata criminalităţii a crescut într-un ritm ameţitor în Mexic din cauza războiului dintre cartelurile de droguri, care tinde să devină mai sângeros decât conflictul armat din Siria.

Mexicul a înregistrat luna trecută mai mulţi morţi decât Siria, o ţară afectată de război.

Conform unor date publicate miercuri, Mexicul a atins în luna mai cea mai înaltă rată a criminalităţii din ultimii 20 de ani. În total, 2.452 de persoane au fost ucise luna trecută în Mexic în luptele dintre cartelurile de droguri şi 9.916 în primele cinci luni ale acestui an. Este vorba de o creştere cu peste 30% în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Autorităţile din statul Guerrero (sud) deplâng faptul că morgile sunt arhipline, în timp ce  cadavre sosesc în fiecare zi.

Spre comparaţie, războiul din Siria a provocat luna trecută 665  de morţi, mult mai puţini decât în Mexic. Acest număr al morţilor este mai mic şi decât cel înregistrat în Siria în mai anul trecut, când 1.171 de persoane au fost declarate decedate din cauza războiului.

Cu 23.000 victime ale criminalităţii, Mexicul s-a plasat anul trecut pe locul doi la nivel mondial la numărul morţilor, după Siria, şi riscă să devină în acest an cea mai sângeroasă ţară din lume.

Războiul dintre cartelurile de droguri s-a intensificat în Mexic pe fondul reorganizării clanurilor după arestarea lui „El Chapo“, creşterii cererii de heroină în Statele Unite şi corupţiei din cadrul administraţiei. Cu toate acestea, Guvernul mexican refuză să admită existenţa unui conflict armat intern.

Fostul preşedinte mexican Felipe Calderón a mobilizat zeci de mii de militari pe străzi pentru a reprima cartelurile de droguri, dar această măsură a eşuat din cauza corupţiei. Strategia actualului preşedinte Enrique Peña Nieto constă în implementarea unor măsuri politice şi economice în vederea ameliorării guvernanţei şi condiţiilor de viaţă, însă nici aceste măsuri nu au efectele aşteptate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite