Războiul Argentina-FMI, în faza finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de zece ani de relaţii tensionate cu Fondul au adus Argentina în pragul excluderii forţate din organizaţie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis o „declaraţie de neîncredere” faţă de Argentina pentru decizia statului de a publica date economice calculate pe baza altor formule decât cele agreate de organizaţia internaţională. Măsura este una fără precedent în istoria Fondului şi, dacă ţara sud-americană nu răspunde şi nu face paşi pentru a remedia situaţia până la sfârşitul lunii septembrie, riscă să-şi piardă calitatea de membru al instituţiei, ceea ce atrage după sine şi părăsirea grupului G20 al celor mai dezvoltate state din lume. 

Rata inflaţiei, la mijlocul controverselor

Practic, miza este modalitatea de calcul a ratei inflaţiei şi a creşterii economice. Potrivit datelor oficiale, rata anuală a inflaţiei a fost în 2012 de 10,8%, însă analiştii estimează că aceasta s-ar ridica, de fapt, la 25-30%. În ceea ce priveşte avansul economic, există voci care contestă nivelul de 8% ca fiind neverosimil. 

Fondul s-a implicat direct, susţinând că Argentina publică informaţii statistice care nu prezintă încredere şi înşelătoare, încălcând astfel angajamentele asumate de cele 188 de ţări membre FMI. Controversele legate de calitatea statisticilor oferite de Argentina au apărut pentru prima dată în 2007, când preşedintele de atunci, Nestor Kirchner (şi soţul actualului preşedinte, Cristina Kirchner), a făcut schimbări semnificative în structura biroului de statistică al statului, INDEC.  

Falimentul răsunător din 2001

Disputele Argentinei cu Fondul au început în 2001, când statul nu şi-a mai putut achita datoriile şi a intrat în incapacitate de plată. În acel moment, datoria publică a statului se ridica la 93 de miliarde de dolari. Ţara trecea printr-o criză economică începută la mijlocul anilor '90, devenită recesiune între anii 1999-2002. 

Guvernul a sistat plăţile către creditorii externi (printre care Fondul Monetar Internaţional şi state precum SUA, Germania, Canada, Japonia, Austria, Franţa şi Rusia). 

Guvernanţii argentinieni au apelat la rezervele monetare ale băncii centrale şi, până la începutul lui 2006, şi-au achitat toate datoriile către FMI. Disputa a devenit evidentă în momentul în care, în 2011, statul a început o nouă rundă de negocieri pentru achitarea unor datorii rămase din 2001, iar singura pretenţie impusă de Buenos Aires creditorilor a fost ca discuţiile să se poarte fără nicio implicare a Fondului. 

Supermarketurile vorr îngheţa preţurile pentru două luni

Controversele legate de nivelul real al ratei inflaţiei au fost însă alimentate şi de decizia guvernului argentinian de a îngheţa pentru două luni preţurile în supermarketuri. Politicienii au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii a două treimi din lanţurile de magazine din Argentina – printre care Carrefour, Walmart, Coto, Jumbo şi Disco – pentru ca aceştia să asigure stabilitatea preţurilor până la sfârşitul lunii aprilie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite