Război între vechea gardă şi „Prinţii Imperiului”:Fiii lui El Chapo, ameninţaţi de cartelul fostului său partener

Război între vechea gardă şi „Prinţii Imperiului”:Fiii lui El Chapo, ameninţaţi de cartelul fostului său partener

Liderul cartelului Caborca Rafale Caro Quintero foto via bbc

Rafael Caro Quintero, fostul lider al cartelului Guadalajara, a fost eliberat din închisoare şi a format cartelul Caborca, a relatat site-ul argentinian de ştiri Infobae citat de Daily Star.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vârstă de 68 de ani, a executat 28 de ani din sentinţa de 40 şi e vânat de FBI pentru asasinatul agentului special Enrique Camarena, în 1985. 
 
Quintero s-a aliat cu foşti membri ai cartelului Sinaloa din statul nordic Sonora, un teritoriu disputat de traficanţii de droguri ca rută de distribuţie către SUA. 
 
Expertul în securitate  Robert J Bunker, director de cercetare şi analiză de la C/O Futures e de părere că noul cartel constituie o ameninţare pentru fiii lui „El Chapo” (Joaquín Guzmán Loera), şi anume Jesus Alfredo, Ivan Archivaldo şi Ovidio Guzman Lopez. Aceştia, cunoscuţi şi ca  Los Chapitos, conduc cartelul de la încarcerarea şi extrădarea tatălui lor şi se luptă pentru controlul teritoriului împotriva gărzii vechi constituite de fostul partener al lui El Chapo, Ismael 'El Mayo' Zambada.
 
„Acest război de stradă purtat acum între traficanţii de şcoală veche şi Prinţii Imperiului - Los Chapitos şi arvuniţii lor -sugerează că ameninţarea e foarte reală . În plus, Ismael 'El Mayo' Zambada s-a implicat în lupta pentru putere dintre cartelul Sinloa şi Los Chapitos. O alianţă politică între facţiunea lui El Mayo şi Cartelul Caborca ar avea sens în climatul actual, adăugând un alt front în acest conflict”, a spus expertul.

În luna iunie 12 oameni au fost găsiţi morţi între oraşul Caborca şi Sonoyta după ce fiii lui El Chapo au pătruns pe teritoriul lui Quintero. În luna mai rămăşiţe umane au fost descoperite într-o cutie de gheaţă, o avertizare a prezenţei cartelului Caborca venit să facă curat.
 
Bunker e de părere că conflictul s-ar putea extinde în tot Mexicul în măsura în care Cartelul Cabora nu ar căuta doar noi teritorii, ci şi asigurarea de rute de trafic, o creştere a numărului de asasini, a arsenalului şi mituirea oficialilor mexicani pentru a-şi asigura favoruri. Expertul estimează numărul lor la sute de asasini care ar putea ajunge la mii dacă ar crea alianţe.
 
În prezent forţele cartelului Sinaloa conduse de El Mayo se luptă pentru teritoriu cu Cartelul Noua Generaţie Jalisco (CNGJ), La începutul lunii, acestea şi-au anunţat sosirea în statul mexican vestic Nayarit dominat de CNGJ.

Mike Vigil, fostul şef de operaţiuni al departamentului de combatere a drogurilor i-a numit pe fraţii Ivan Archivaldo şi Jesus Alfredo „proşti ca pietrele”, cei doi având o reputaţie de violenţă şi nesăbuinţă.

„El Chapo avea o judecată bună în afaceri, a avut ideea tunelelor, a lui a fost strategia cu transportarea drogurilor către SUA în cantităţi mici. Aşadar, din punct de vedere logistic a fost foarte inteligent. Fiii săi nu au această capacitate. Cred că la un moment dat El Mayo îi va da deoparte în pofida faptului că sunt moştenitori. Sunt prea violenţi, nu se pot înfrâna şi sunt lipsiţi de acel bun simţ al lui El Cahpo”, spunea expertul anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările