Război între rebelii sirieni. Şeful Armatei Siriene Libere asasinat de o grupare finanţată de Al Qaeda

Război între rebelii sirieni. Şeful Armatei Siriene Libere asasinat de o grupare finanţată de Al Qaeda

Militanţi din Armata Siriană Liberă FOTO Reuters

Asasinarea comandantului Armatei Siriene Libere de către militanţi care au legături cu Al Qaeda este „o declaraţie de război“, anunţă reprezentanţi ai organizaţiei paramilitare. Opoziţia siriană nu a fost niciodată o voce unită, însă scopul comun de înlăturare a preşedintelui al-Assad de la conducerea ţării a ţinut sub control divergenţele dintre militanţi până acum.

În acest moment, Armata Siriană Liberă, cea mai cunoscută dintre grupările de rebeli anti-Assad a anunţat că va lupta şi împotriva organizaţiilor islamiste care au legături cu teroriştii, deschizând astfel un nou capitol în sângerosul conflict din Siria. În ultimii 2 ani şi jumătate, peste 90.000 de oameni şi-au pierdut viaţa într-o serie de confruntări dintre oponenţii regimului de la Damasc şi conducerea ţării.

Situaţia din Siria a escaladat treptat, dintr-o revoltă socială de nemulţumiri generale într-un adevărat conflict multipolar, cu multiple facţiuni implicate, având caracteristici sectare, etnice şi sociale.

Multe dintre grupările de „rebeli“ care luptă în Siria împotriva lui Bashar al-Assad sunt finanţate de organizaţii teroriste, cea mai celebră fiind infama Al Qaeda. Acestea sunt caracterizate de apartenenţa la un islamism radical, conducând o bună parte din atacurile sângeroase asupra altor sirieni creştini sau orice altă religie.

Armata Siriană Liberă este finanţată de state din Golf, precum Arabia Saudită, adversar declarat al preşedintelui al-Assad şi susţinător al ramurii sunnite din religia islamică. Rebelii primesc armament şi de la Statele Unite şi alte state occidentale, în urma întâlnirii grupului „Prietenii Siriei“ la Doha în iunie.

„Vom şterge pe jos cu ei. Nu le vom permite să scape basma curată pentru că scopul lor este să ne doboare“ a declarat un reprezentant militar al FSA.

Liderul Armatei Siriene Libere, Kamal Hamami, a fost ucis joi de membrii unui grup islamist radical intitulat Statul Islamic al Irakului şi Levantului, afiliat al-Qaeda.

Militanţii fundamentalişti au avertizat Armata Siriană Liberă că „nu este loc“ şi pentru ei în provinci Latakia, unde Hamami a fost ucis. Latakia este o zonă din nordul Siriei, aflată la graniţa cu Turcia, unde islamiştii fundamentalişti au căpătat foarte multă influenţă.

Lupta pentru putere devine deosebit de violentă între diferitele grupări paramilitare ale rebelilor anti-Assad, iar finanţarea şi armamentul pe care acestea îl primesc din diverse surse mai mult sau mai puţin legale alimentează pierderile de vieţi umane şi masacrele de răzbunare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: