Cât de aproape a fost lumea de al Treilea Război Mondial. Un exerciţiu militar NATO i-a adus pe ruşi în punctul de a lansa atacuri nucleare în 1983

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher şi-a convins după acest episod aliaţii americani că Războiul Rece trebuie să se încheie. FOTO Reuters
Margaret Thatcher şi-a convins după acest episod aliaţii americani că Războiul Rece trebuie să se încheie. FOTO Reuters

Documente declasificate după 30 de ani de autorităţile britanice arătă cum un banal exerciţiu militar NATO a fost la un pas de a declanşa un atac nuclear URSS.

1983 rămâne în istorie drept anul în care trupa U2 a cunoscut succesul internaţional cu „War”, cel de-al treilea album lansat, iar ultimul episod din MASH aduna o audienţă-record pentru acea vreme, 125 de milioane de telespectatori. Michael Jackson interpreta pentru prima dată faimosul dans Moonwalk, inspirat poate şi de primul zbor al rachetei Challenger, a doua navă spaţială a americanilor. 

Acum, o serie de documente declasificate de autorităţile britanice arată cât de aproape a fost anul 1983 de a deveni unul dintre cei mai negri din istoria lumii. Un exerciţiu militar efectuat în noiembrie 1983, condus de SUA şi aliaţii lor din NATO, a fost atât de realistic încât ruşii au crezut că un teritoriu URSS va fi ţinta unui atac nuclear, luând în calcul o replică de acelaşi calibru. 

La scurt timp, serviciile de informaţii britanice au informat guvernul condus de Margaret Thatcher despre situaţia-limită în care s-a aflat lumea din cauza confuziei create. Thatcher a ordonat mai multor oficiali britanici să facă lobby la Washington pentru ca americanii să se asigure că o astfel de greşeală nu se va mai repeta vreodată. 

„Aceste documente urmăresc un moment crucial în istoria modernă - punctul în care un guvern Thatcher alarmat a realizat că Războiul Rece trebuie încheiat şi a început să-şi convingă şi aliaţii americani de asta”, spune  Peter Burt, directorul Serviciului de Informaţii Nucleare, o organizaţie care luptă cu proliferarea nucleară, care a obţinut documentele declasificate. 

Exerciţiul de la care a pornit episodul a purtat numele de „Able Archer” (arcaşul abil – rom.) şi a presupus mutarea a 40.000 de soldaţi NATO de-a lungul vestului Europei, întreaga operaţiune fiind coordonată printr-un sistem de comunicaţii encriptate. Scenariul imaginat era că Forţele Albastre (NATO) trebuie să-şi apere aliaţii după ce Forţele Portocalii (ale statelor semnatare ale Pactului de la Varşovia) trimit trupe în Iugoslavia ca urmare a unor tulburări politice de aici. Pe măsură ce forţele erau desfăşurate de ambele părţi, conflictul escalada într-un război ce ajungea până la urmă în faza chimică şi nucleară. 

Mai multe baze militare aeriene din Marea Britanie au fost folosite în exerciţiu. Nimeni nu a cunoscut însă până acum pericolul pe care l-a atras manevra militară. 

Exerciţiul militar NATO din 1983 a reprezentat un moment mai tensionat şi o ameninţare mai puternică decât „Criza Rachetelor” dintre SUA şi Cuba, din 1962, a declarat luna trecută Paul Dibb, fost director al Organizaţiei Comune de Informaţii din Australia, instituţia guvernamentală responsabilă cu analizarea informaţiilor externe şi militare. 

„Arcaşul abil ar fi putut declanşa catastrofa finală, nedorită de nimeni, şi ar fi putut duce la atacuri nucleare atât din partea SUA, cât şi din partea URSS, de o magnitudine mai ridicată decât criza din 1962”, a spus Dibb. 

Regina şi-a pregătit discursul pentru a anunţa războiul

Dezvăluirile de acum completează o serie de informaţii publicate în august de presa britanică privind un discurs pregătit de Regina Elisabeta a II-a în noiembrie 1983 – acelaşi moment cu exerciţiul militar, în care-şi anunţa supuşii că a izbucnit cel de-al Treilea Război Mondial, iar conflictul este de data aceasta unul nuclear. 

Regina Elisabeta a II-a îi îndemna pe britanici să se roage şi să rămână uniţi şi fermi în faţa „nebuniei” unui război nuclear, vorbind despre fiul ei Andrew, care se afla pe atunci în forţele marine ale Marii Britanii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite