Război diplomatic între Turcia şi Israel ca urmare a violenţelor din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia i-a cerut miercuri consulului general al Israelului la Istanbul să părăsească temporar ţara, la numai o zi după ce o măsură similară a fost luată de Israel la adresa consulului general al Turciei la Ierusalim.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Ministerul turc al Afacerilor Externe i-a cerut consulului israelian la Istanbul, Yossi Levi Safri, să părăsească teritoriul Turciei „pentru o perioadă“, după ce, cu o zi înainte, i-a cerut acelaşi lucru ambasadorului israelian la Ankara, pe fondul tensiunilor puternice între cele două ţări, după ce aproape 60 de palestinieni au fost ucişi de forţele israeliene în Fâşia Gaza, relevă France-Presse.

Replicând sancţiunii diplomatice turce la adresa ambasadorului său la Ankara, Israelul a ordonat marţi consulului general turc la Ierusalim să părăsească temporar ţara.

Schimb dur de replici la nivel înalt 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, provenit din mişcarea islamo-conservatoare, s-a plasat în fruntea atitudinilor de reprobare la adresa Israelului după carnagiul de luni din Fâşia Gaza, acuzând Israelul de „terorism de stat“ şi „genocid“ şi rechemându-l pentru consultări pe ambasadorul turc de la Tel Aviv.

De cealaltă parte, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a transmis lui Erdogan că nu are de primit „lecţii de morală“ din partea preşedintelui turc. 

„Erdogan se numără printre marii suporteri ai Hamas şi nu încape îndoială că înţelege perfect terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală“, a afirmat Netanyahu.

AFP notează că această reacţie a premierului israelian a provocat o ieşire de o rară violenţă din partea şefului statului turc, care a calificat Israelul drept „stat de apartheid“ şi l-a acuzat pe Netanyahu că „are sânge palestinian pe mâini“.

Această intensificare a tensiunilor riscă să submineze fragila normalizare a relaţiilor pe care cele două ţări au lansat-o în 2016, după o gravă criză diplomatică declanşată de un raid israelian împotriva unei nave a unei organizaţii neguvernamentale turce ce se îndrepta spre Fâşia Gaza în 2010.

La apelul diferitelor organizaţii, sute de manifestanţi au protestat marţi în faţa consulatului israelian de la Istanbul. 

Fluturând drapele turce şi palestiniene, ei au strigat în cor „blestemat fie imperialismul american“ sau „Israel, cară-te!“.

O manifestaţie, care se anunţă de amploare, ar urma să aibă loc vineri la ora 12.00 GMT la Istanbul, la apelul lui Erdogan, sub sloganul „Stop opresiunii!“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite