Raport: vânzările de arme, în creştere cu aproape 5% la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Vânzările de arme au crescut cu 4,6% la nivel mondial anul trecut, pe o piaţă dominată de Statele Unite, scrie AFP, care citează un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul la Stockholm (Suedia).

Cu 420 de miliarde de dolari, cifra de afaceri a celor mai mari 100 de producători de armament din lume este în plină creştere pe fondul vitalităţii sectorului în Statele Unite.

Industria militară americană deţine 59% din piaţă, în creştere cu 7,2% faţă de anul precedent.

„Pe termen de un an, aceasta este o creştere semnificativă, având în vedere nivelul foarte ridicat al vânzărilor de arme americane“, subliniază directoarea Programului privind situaţia armamentului din cadrul Sipri, Aude Fleurant.

Rusia rămâne pe locul doi, cu doar 8,6% din cota de piaţă. Regatul Unit este pe locul trei, cu 8,4% din piaţă, iar Franţa pe patru, cu 5,5%.

Studiul nu ia în considerare China, deoarece datele disponibile pentru gigantul asiatic nu sunt suficiente, notează SIPRI, potrivit AFP. Totuşi, SIPRI menţionează că industria militară chineză s-ar putea plasa undeva între locurile trei-şapte din Top 100.

Primul producător mondial de armament rămâne Lockheed Martin, o companie americană cu venituri de 47,3 miliarde de dolari, sau 11% din vânzările de arme la nivel global. Lockheed Martin deţine această poziţie din 2009 încoace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite