Raport usturător: Statele Unite nu mai deţin supremaţia militară în Pacific

Raport usturător: Statele Unite nu mai deţin supremaţia militară în Pacific

Navă americană în Marea Chinei de Sud FoTO CNN

Statele Unite nu mai deţin supremaţia militară în Oceanul Pacific şi ar putea să întâmpine tot mai multe dificultăţi în a-şi apăra aliaţii împotriva Chinei, a cărei influenţă este tot mai puternică în regiune, apreciază un centru de reflecţie australian recunoscut, într-un raport usturător,.

Ştiri pe aceeaşi temă

În această analiză, difuzată luni de Centrul de Studii cu privire la Statele Unite de la Universitatea din Sydney şi preluat de AFP, armata americană este văzută drept o „forţă pe cale de atrofiere“ în Pacific, cu capacităţi „periculos de învechite“ şi „prost pregătite“ de o confruntare cu China.

În cazul în care este corectă, această evaluare are implicaţiii grele pentru numeroşi aliaţi ai Statelor Unite, indiferent că este vorba despre Australia, Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanţiile americane în domeniul securităţii, notează AFP, potrivit news.ro.

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă - cu sloganul său „America înainte de toate“ („America First“) - a alimentat temerile cu privire la o dezangajare a Statelor Unite, care ar fi mai puţin dispuse să-şi apere aliaţii în ipoteza unei agresiuni a Chinei, de exemplu.

Însă acest raport sugerează că şi dacă ar vrea să intervină, Statele Unite ar putea să întâmpine dificultăţi în a o face.

Autorii studiului evocă inclusiv o „insolvabilitate strategică“ a Washingtonului, avansând că decenii de război şi angajament în Orientul Mijlociu şi sub-investiţii în regiunea Pacificului au avut drept consecinţă expunerea aliaţilor Statelor Unite în Oceania.

China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forţă, în urma unor investiţii de mare amploare în sisteme militare avansate

, scriu autorii raportului.

În preşedinţia lui Xi Jinping, bugetul oficial al Apărării în China a crescut cu aproape 75%, la 178 de miliarde de dolari - o sumă care ar fi subevaluată.

Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie şi în sisteme de contra-intervenţie, care ar complica sarcina forţelor americane de a ajunge într-o zonă contestată.

Potrivit studiului, „aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalaţiile militare din Pacificul de Vest“ duc lipsa unor infrastructuri consolidate şi sunt ameninţate.

Aceste slăbiciuni fac ca China să poată să cucerească teritoriile taiwaneze, insule administrate de Japonia sau zone în Marea Chinei de Sud înainte ca forţele americane să aibă timp să intervină.

În vederea contracarării ascensiunii Chinei, aceşti experţi propun desfăşurarea de rachete terestre americane şi o schimbare a rolului Corpului Puşcaşilor Marini, precum şi o reevaluare a strategiilor de apărare regională implicând Japonia şi Australia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: