Raport: principalele zece riscuri mondiale pentru anul 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea este ameninţată de probleme grave, cum ar fi nemulţumirile sociale, crizele financiare, crize de alimente şi nu numai. FOTO Reuters
Lumea este ameninţată de probleme grave, cum ar fi nemulţumirile sociale, crizele financiare, crize de alimente şi nu numai. FOTO Reuters

Forumul Economic Mondial a publicat la sfârşitul acestei săptămâni raportul anual al riscurilor globale, care reuneşte principalele 31 de ameninţări care au potenţialul de a cauza un impact negativ semnificativ în toată lumea. Printre primele riscuri incluse în raportul anului 2014 se numără crizele economice, criza apei potabile, diferenţele între clase.

Riscurile analizate de specialişti sunt grupate în funcţie de cinci criterii: economic, de mediu, geopolitic, social şi tehnologic. Toate au fost măsurate de 700 de experţi din toată lumea, potrivit probabilităţii de a se avea loc şi impactul potenţial, au explicat reprezentanţii Forumului.

Principalele zece riscuri mondiale:

Crizele fiscale ale economiilor majore

Crizele financiare se plasează pe primul loc al raportului Riscurilor Globale 2014, evidenţiind situaţia dificilă în care se află economiile avansate, care sunt în continuare expuse pericolelor. Totodată, multe pieţe emergente au cunoscut o creştere fulminantă în ultimii ani, ceea ce ar putea accentua crizele financiare mondiale.

Şomajul şi subocuparea forţei de muncă

Atât oamenii din ţările cu economii avansate, cât şi cei din ţările în curs de dezvoltare au dificultăţi în a-şi găsi o slujbă. În mod special sunt defavorizaţi tinerii, rândul cărora şomajul atinge 50% în unele ţări.. de asemenea, subocuparea forţei de muncă rămâne o problemă, cu predilecţie în ţările în curs de dezvoltare.

Criza apei

Includerea crizei apei potabile în clasamentul celor mai mari riscuri pentru viitor subliniază gravitatea problemei şi măreşte gradul de conştientizare. Criza este accentuată de administraţiile ineficiente şi de competiţia tot mai acerbă pentru resursele de apă.

Diferenţele de venituri

Inegalităţile tot mai mari între venituri au dus la micşorarea clasei de mijloc din ţările avansate, în timp ce globalizarea duce la polarizarea veniturilor în ţările în curs de dezvoltare.

Schimbările climatice

Eşecul de a ne adapta la schimbările climatice, pe care tot oamenii le-au accentuat, afectează mai ales ţările în curs de dezvoltare.

Agravarea calamităţilor naturale

Raportul din acest an al Forumului atrage atenţia asupra efectelor combinate ale schimbărilor climatice şi probleme de securitate, cum ar fi siguranţa rezervelor de alimente şi instabilitatea politică şi socială.

Eşecul guvernelor la scală globală

Instituţiile globale slabe sau inadecvate, pacturile şi colaborările, combinate cu interesele naţionale şi politice care intră în competiţie îngreunează eforturile colective de a diminua riscurile globale.

Crizele alimentare

Fiind unul dintre principalele riscuri, criza alimentară se declanşează atunci când accesul la cantităţile şi calitatea potrivite ale hranei dispare sau nu mai este sigur.

Eşecul unui mecanism sau instituţie financiară majoră

„La mai bine de cinci ani de la colapsul Fraţilor Lehman, eşecul unui mecanism financiar se numără printre riscurile care provoacă cele mai multe îngrijorări. Totodată, persistă suspiciunile care planează asupra calităţii activelor mai multor bănci.

Instabilitatea politică şi socială

Instabilitatea politică sau socială se referă la experienţa unei eroziuni accentuate a încrederii şi a obligaţiilor dintre stat şi cetăţeni. În cele mai rele cazuri, această situaţie poate duce la conflicte militare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite