Raport ONU: Siria îşi extermină prizonierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siria se află de cinci ani în război civil FOTO AFP
Siria se află de cinci ani în război civil FOTO AFP

Mii de prizonieri din încisorile din Siria au fost torturaţi sau ucişi, potrivit unui raport al ONU, care cere sancţiuni pentru oficiali de nivel înalt ai regimului sirian.

Experţii internaţionali care au realizat raportul ONU au vorbit şi despre crimele realizate de grupări jihadiste precum Statul Islamic sau Frontul Nusra. Potrivit acestora, mii de prizonieri au fost ucişi de diverse facţiuni din 2011, de la debutul războiului civil, relatează Deutsche Welle.

Situaţia este, însă, cea mai neagră în centrele de detenţeie controlate chiar de regimul lui Bashar al-Assad, spune comisia ONU.

„Numărul mare de deţinuţi decedaţi sugerează că guvernul Siriei este responsabil de acte de exterminare şi de crime împotriva umanităţii. Aproape fiecare deţinut supravieţuitor a suferit abuzuri inimaginabile”, a declarat Paulo Pinheiro, şeful comisiei care a redactat raportul.

Supravieţuitorii închisorilor regimului sirian au descris ororile care se întâmplă în închisorile guvernului.

Potrivit unui spravieţuitor, un bătrân a fost bătut şi spânzurat de mâini într-o bază militară din Homs.

„Gardienii i-au ars ochii cu ţigări şi i-au străpuns corpul cu obiecte ascuţite de metal încinse”, se spune în document, care menţionează că bărbatul a murit după ce a stat spânzurat trei ore în acea poziţie.

Majoritatea victimelor acestor torturi sunt civili, a mai precizat Pinheiro.

„Angajaţii închisorilor, superiorii lor ierarhici, oficiali de nivel înalt din spitalele militare şi din poliţia militară, dar şi guvernul, sunt conştienţi că aceste decese pe scară largă au loc”, a mai declarat reprezentantul ONU.

În ciuda acestui lucru, ei nu au acţionat pentru a preveni abuzurile, pentru a investiga suspiciunile şi a-i pune sub acuzare pe cei responsabili.

Carla del Ponte, membră a comisiei care a redactat raportul, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să judece crimele din Siria la Curtea Penală Internaţională.

„Depinde de voinţa politică a statelor. Aparent, pentru Siria, acum, există o impunitate totală”, a remarcat ea.

Săptămâna trecută, activista Raneem Matouq a vorbit despre cele două luni pe care le-a petrecut, în 2014, într-o închisoare din Damasc.

„Eram cu 10 fete într-o cameră lată de un metru şi jumătate şi lungă de doi metri. Pentru bărbaţi, celula era o cameră cu aceleaşi dimensiuni, însă erau acolo 30-40 de persoane şi cadavre”, a declarat ea.

„Era plin de insecte, dormeam pe podea şi nu exista nicio toaletă. Aveam voie să mergem la toaletă de trei ori pe zi, şi numeam asta picnicul, pentru că aveam voie să ne plimbăm afară. Uneori găseam cadavre în zona toaletei. Era oribil, erau toţi bărbaţi”, a mai mărturisit Matouq.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite