RAPORT: Egiptul arestează şi expulzează refugiaţi sirieni

RAPORT: Egiptul arestează şi expulzează refugiaţi sirieni

Refugiaţi sirieni într-o tabără din Iordania

Amnesty International a acuzat joi Egiptul că arestează şi expulzează refugiaţi sirieni, denunţând plasarea în detenţie şi separarea de familii a unor copii în cursul acestor returnări forţate în ţara lor de origine, aflată în plin conflict armat, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Egiptul reţine ilegal sute de refugiaţi sirieni şi palestinieni", anunţă într-un comunicat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, adaugând că „sute (de refugiaţi) au fost expulzaţi în ţări din regiune, inclusiv în Siria".

„Egiptul eşuează lamentabil în a-şi respecta obligaţiile internaţionale de a proteja chiar şi refugiaţii cei mai vulnerabili", a apreciat Sherif Elsayed Ali, însărcinat cu drepturile refugiaţilor şi migranţilor la AI. "În loc să ofere un sprijin vital refugiaţilor din Siria, autorităţile egiptene îi arestează şi expulzează, încălcând drepturile omului", continuă el.

Amnesty afirmă că gemeni de un an veniţi din Siria sunt deţinuţi începând din 17 septembrie într-un comisariat din Alexandria (nord), iar un băiat de nouă ani originar din Alep (nordul Siriei) a fost arestat şi împiedicat să-şi vadă mama timp de patru zile.

Avocaţi au afirmat pentru Amnesty International că au fost împiedicaţi să reprezinte solicitanţi de azil deţinuţi, adaugă ONG-ul, în timp ce Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) nu a reuşit să obţină acces la ei. Aceşti avocaţi au adăugat expulzări colective către Damasc au avut loc cel puţin de două ori.

Egiptul găzduieşte peste 100.000 de sirieni, dintre care unii încercat ulterior să ajungă în Europa la bordul unor ambarcaţiuni.

Marina egipteană a interceptat 13 dintre aceste ambarcaţiuni, anunţă Amnesty, adăugând că, potrivit ONU, 946 de persoane au fost arestate de către autorităţi, dintre care 724 - mai ales femei şi copii - se află în continuare în detenţie.

Pe 11 octombrie, 12 persoane şi-au pierdut viaţa în naufragierea în largul Alexandriei a unei ambarcaţiuni ce transporta refugiaţi sirieni, potrivit Amnesty, care aminteşte că peste 300 de imigranţi - inclusiv sirieni - au murit într-un accident asemănător survenit în apropierea Insulei italiene Lampedusa.

Recent, Egiptul a impus noi restricţii privind accesul sirienilor pe teritoriul său.

Un val de xenofobie, alimentat mai ales de presă, vizează refugiaţii sirieni în Egipt după destituirea la 3 iulie a preşedintelui Mohamed Morsi de către armată. Ei sunt acuzaţi că au participat la manifestaţii de susţinere a lui Morsi, membru al Fraţilor Musulmani, confreria dominantă din cadrul opoziţiei siriene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările