Ramadan pe vreme de Pandemie. Obiceiurile vechi de secole, bulversate anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta însă, pandemia COVID-19 a bulversat aceste obiceiuri vechi de secole ale musulmanilor din lumea întreagă.  În Turcia, locuitorilor le este interzis să ofere donaţii toboşarilor care, conform tradiţiei, colindă străzile în jurul orei 3 dimineaţa pentru a-i anunţa pe credincioşi că începe Sahur.

Ministrul sănătăţii Fahrettin Koca a informat că s-au înregistrat 117 decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ceea ce face ca bilanţul morţilor la nivel naţional să ajungă la 2.376.

În aceeaşi perioadă au fost testate pozitiv 3.083 de persoane, bilanţul cazurilor confirmate ajungând la 98.674.

Istanbul, centrul cultural şi economic al ţării, precum şi capitala Ankara se numără printre marile oraşe din Turcia supuse interdicţiei de circulaţie.

Ministerul de interne a interzis, de asemenea, mesele comunale la nivel naţional în timpul postului Ramadanului, care începe vineri.

Adunările în corturi şi în alte locuri pentru masa de Sahur (masa rituală de dinaintea zorilor) şi Iftar (masa rituală de după apusul soarelui, când comunitatea musulmană, familiile şi prietenii se adună pentru a întrerupe postul), nu vor fi permise.

Imagine indisponibilă

Majoritatea musulmanilor din întreaga lume se abţin de la mâncare şi băutură de la răsăritul până la apusul soarelui în timpul Ramadanului, perioadă ce culminează cu sărbătoarea Eid al-Fitr.

Anul acesta însă, pandemia COVID-19 a bulversat aceste obiceiuri vechi de secole. Locuitorilor le este interzis să ofere donaţii toboşarilor care, conform tradiţiei, colindă străzile în jurul orei 3 dimineaţa pentru a-i anunţa pe credincioşi că începe Sahur.

Turcia, unde primul caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost confirmat pe 11 martie, nu a impus măsuri restrictive la nivel naţional.

Rugăciunile în moschei au fost suspendate de mai bine de o lună.

Diyanet, autoritatea religioasă cea mai înaltă din Turcia, a anunţat că moscheile vor rămâne închise pentru taraweeh, rugăciunile comune nocturne din timpul Ramadanului. 

Indonezia se pregăteşte de postul Ramandanului cu interdicţii de deplasare şi rugăciuni online

Indonezia, ţara cu cel mai mare număr de cetăţeni musulmani din lume, se pregăteşte anul acesta de postul Ramadanului, care începe vineri, 24 aprilie, şi se încheie pe 23 mai, cu interdicţii ce vizează deplasarea persoanelor şi cu rugăciuni pe internet în contextul pandemiei de coronavirus, care a provocat până acum 635 de morţi pe plan local, relatează joi EFE.

Arhipelagul indonezian, cu o populaţie de 267 de milioane de persoane, se confruntă anual cu un exod masiv între insulele sale pe durata postului sfânt al musulmanilor, care se încheie cu sărbătoarea Eid al Fitr, ce marchează sfârşitul Ramadanului.

Autorităţile sanitare locale au lansat un apel public în care au subliniat riscul de răspândire a coronavirusului pe care îl implică acest exod, mai ales în ce priveşte deplasarea masivă a rezidenţilor din Jakarta, epicentrul epidemiei naţionale, spre alte provincii mai puţin dezvoltate şi cu sisteme sanitare deficitare.

Consiliul Ulema, autoritatea supremă în chestiuni islamice din această ţară, a făcut un apel public miercuri seară, cerând credincioşilor ca pe durata Ramadanului să evite deplasările şi să rămână acasă, ceea ce nu îi împiedică să respecte tradiţia postului diurn şi a rugăciunii.

Autoritatea islamică le-a recomandat musulmanilor să urmărească rugăciunile pe internet ale imamilor, având în vedere că în contextul actualei pandemii sunt interzise adunările de peste cinci persoane, inclusiv în moschei.

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, a anunţat în urmă cu câteva zile într-un discurs adresat naţiunii interzicerea călătoriilor, cu scopul de a evita răspândirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

La rândul său, ministrul interimar al transporturilor, Luhut Pandjaitan, a precizat într-o înregistrare video că interdicţia de călătorie intră în vigoare de luni, deşi sancţiunile vor începe să fie aplicate din data de 7 mai.

Ministrul a precizat că toate intrările şi ieşirile din districtele cu cele mai multe cazuri de infecţie din Jakarta sunt complet interzise.

Autorităţile vor stabili controale de trafic, vor bloca principalele drumuri şi vor supraveghea toate porturile ţării.

Indonezia este ţara din Asia de Sud-Est cu cel mai mare număr de decese de COVID-19 şi unde au fost raportate 7.410 cazuri de contagiere, potrivit celor mai recente date oficiale.

Imagine indisponibilă

Liderii religioşi musulmani recomandă rugăciunea de acasa

Marele Muftiu al Arabiei Saudite, Abdul Aziz bin Abdullah Al-Sheikh, cea mai înaltă autoritate religioasă în această ţară, le-a cerut vineri credincioşilor musulmani să se roage de acasă în timpul Ramadanului şi sărbătorii musulmane Eid al-Fitr, ulterioară Ramandanului, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, informează Reuters.

''Rugăciunea Taraweeh (de seară) a Ramadanului poate fi făcută acasă dacă nu se poate la moschei din cauza măsurilor de combatere a coronavirusului'', a declarat muftiul, răspunzând unei întrebări şi adăugând că acelaşi lucru este valabil şi pentru rugăciunile din timpul sărbătorii Eid al-Fitr.

Luna sfântă a Ramadanului începe săptămâna viitoare.

La jumătatea lunii martie Arabia Saudită le-a interzis credincioşilor să-şi facă în moschei cele cinci rugăciuni zilnice şi rugăciunea săptămânală de vineri, ca parte a eforturilor împotriva epidemiei.

Arabia Saudită a raportat până în prezent 7.142 de cazuri de COVID-19, dintre care 87 de decese.

Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a îndemnat joi pe iranieni să se roage acasă în timpul Ramadanului, lună de post obligatoriu pentru musulmani, pentru a împiedica propagarea noului tip de coronavirus în Iran, cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu, informează AFP.

Autorităţile iraniene au înregistrat joi alte 117 de decese cauzate de COVID-19, ceea ce ridică la 4.110 numărul oficial de decese cauzate de pandemie în Iran.

Ayatollahul Khamenei i-a îndemnat joi într-un discurs televizat pe iranieni să evite întâlnirile în timpul Ramadanului, care ar urma să înceapă la sfârşitul lui aprilie.

"În absenţa adunărilor publice în timpul Ramadanului, precum rugăciunile (colective), discursurile (...) de care suntem lipsiţi în acest an, nu trebuie să neglijăm rugăciunea şi smerenia în singurătatea noastră", a declarat ghidul suprem iranian. "Trebuie să creăm smerenia şi rugăciunea în familiile şi în camerele noastre", a adăugat el.

Unul dintre cei cinci piloni ai islamului, Ramadanul corespunde celei de-a 9-a luni a calendarului musulman, iar începutul lui, fixat pe baza observării lunii, ar urma să aibă loc în acest an în ultima săptămână a lui aprilie. La ora întreruperii zilnice a postului, familiile se reunesc în jurul meselor şi activitatea socială este intensă.

Donald Trump şi-a exprimat sâmbătă speranţa că musulmanii americani vor fi obligaţi să respecte aceleaşi norme de distanţare socială în timpul Ramadanului ca şi creştinii de Paşte, după ce un număr de credincioşi au protestat împotriva reglementărilor restrictive privind adunările din cauza epidemiei de noul coronavirus, relatează AFP.

Preşedintele american a fost întrebat despre o afirmaţie pe care a redistribuit-o pe Twitter, cea a unui comentator conservator, care părea să se îndoiască de faptul că musulmanii sunt trataţi cu aceeaşi severitate ca creştinii care încalcă regulile de distanţare socială.

"Aş spune că ar putea exista o diferenţă şi ar trebui să vedem ce se va întâmpla, pentru că am văzut o mare disparitate în această ţară. Sunt criticate bisericile creştine, dar nu şi moscheile", a declarat Trump în cadrul conferinţei sale de presă cotidiene de sâmbătă de la Casa Albă.

Întrebat dacă el crede că imamii vor refuza să se conformeze normelor de distanţare socială, Trump a răspuns: "Nu, nu cred deloc deloc acest lucru. Eu sunt un om care crede în credinţă. Şi nu este important care este credinţa dumneavoastră. Dar politicienii noştri par să trateze diferitele confesiuni foarte diferit".

Societatea islamică din America de Nord, alături de experţii medicali musulmani, a cerut astfel suspendarea rugăciunilor de grup şi a şcolilor de duminică, precum şi altor adunări.

 Preşedintele Tadjikistanului îşi îndeamnă compatrioţii să nu ţină post de Ramadan pentru a se proteja de „boli infecţioase“

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rakhmon, ţară care susţine că nu are niciun caz de infectare cu noul coronavirus, şi-a îndemnat joi compatrioţii să nu ţină post în timpul Ramadanului pentru a nu deveni vulnerabili la „boli infecţioase“, transmite AFP.

„Chiar facă această boală nu a fost semnalată în ţara noastră, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fim neglijenţi şi să stăm fără să facem nimic“, a declarat preşedintele într-un discurs către naţiune, cu ocazia începerii lunii Ramadanului.

Emomali Rahmon, care conduce cu mână de fier din 1992 această ţară central-asiatică cu majoritate sunnită, una dintre cele mai sărace din fosta URSS, a afirmat că postul este periculos pentru 'agricultorii, crescătorii de animale şi cei care muncesc din greu'.

În acelaşi discurs, publicat pe site-ul agenţiei oficiale Khovar, Rahmon a arătat că Ramadanul coincide în acest an cu începerea strângerii recoltelor.

„Îi îndemn pe cei care lucrează pe câmp şi care produc prosperitate (...) să-şi amâne postul pentru un moment mai favorabil“, a afirmat el, explicând că postul îi „face vulnerabili la boli infecţioase“.

Tadjikistan, la fel ca Turkmenistan, o altă fostă republică sovietică din Asia Centrală, susţine că nu a înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus, însă experţii pun la îndoială această afirmaţie. 

Autorităţile turkmene au anunţat totuşi miercuri că au achiziţionat din străinătate teste şi ventilatoare în perspectiva unor cazuri de infectare şi în această ţară.

„Sunt complet sincer! Dacă ar exista un singur caz recenzat de coronavirus în Turkmenistan, am informa imediat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi comunitatea internaţională“, a dat asigurări ministrul de externe turkmen Raşid Meredov, în timpul unei reuniuni guvernamentale. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite