Qatarul îşi face mea culpa în cazul examinărilor ginecologice forţate de pe aeroport

Qatarul îşi face mea culpa în cazul examinărilor ginecologice forţate de pe aeroport

FOTO Arhivă

Qatarul a anunţat miercuri că „regretă” examinările ginecologice forţate la care au fost supuse 18 femei străine pe Aeroportul din Doha, un caz care a stârnit furie mai ales în Australia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Treisprezece australience s-au plâns de faptul că au fost dezbrăcate cu forţa şi controlate minuţios pe 2 octombrie, la Doha, după descoperirea unui bebeluş născut prematur şi abandonat în baia unui avion. Ele au denunţat o examinare umilitoare, contrară drepturilor omului şi au depus o plângere la întoarcerea Sydney, fapt confirmat de autorităţile locale.

„Am înregistrat oficial plângerea privind incidentul din Qatar şi am fost asiguraţi că vom primi informaţii detaliate şi transparente curând”, se arată într-un comunicat al Ministerului australian de Externe.

Qatarul a recunoscut incidentul, făcându-şi mea culpa. „Chiar dacă scopul acestor examinări decise în starea de urgenţă era de a împiedica fuga autorilor unei crime oribile, statul Qatar regretă supărarea sau încălcarea libertăţilor individuale pe care această acţiune le-ar fi putut cauza călătorilor”, a declarat guvernul într-un comunicat.

Persoanele implicate în aceste examinări ar putea face obiectul unei anchete penale, a anunţat pentru AFP o sursă aflată la curent cu acest dosar.

De partea cealaltă, autorităţile australiene nu renunţă la presiuni. Denunţând un incident „insultător” şi „foarte tulburător”, ministrul de Externe Marise Payne a declarat că ţine legătura şi cooperează cu alte ţări vizate de aceste abuzuri. Ea a refuzat să spună despre ce ţări este vorba. Pe lângă cele 13 australience, alte cinci femei străine, posibil din Franţa, au fost supuse unor examinări ginecologice forţate în Qatar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările