Putin i-a spus lui Trump că Rusia e pregătită să prelungească tratatul START, privind controlul armelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat luni, că i-a spus preşedintelui american Donald Trump că Rusia e pregătită să prelungească tratatul nuclear New START, care expiră în 2021, conform Reuters.

„L-am asigurat pe preşedintele Trump că Rusia este pregătită să extindă acest tratat, să îl prelungească, dar trebuie să cădem de acord în ceea ce priveşte detaliile, mai întâi, pentru că avem câteva întrebări pentru partenerii noştri americani,” a declarat Putin pentru Fox News, într-un interviu după summitul cu Trump de la Helsinki, de luni.

„Credem că nu respectă tratatul întru totul, însă experţii vor decide asta,” a adăugat Putin.

Tratatul a fost semnat pe 8 aprilie 2010 şi prevede limitarea arsenalurilor nucleare rus şi american la câte 1.550 de focoase desfăşurate, 700 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere nucleare desfăşurate. De asemenea, tratatul limitează la 800 numărul aceloraşi categorii de armamente, care nu sunt desfăşurate.

Tratatul durează 10 ani şi poate fi prelungit cu până la 5 ani. Prevederile ar fi trebuit implementate de ambele părţi până în februarie anul acesta. Rusia a ridicat problema conversiei pentru arme convenţionale a unor submarine şi bombardiere americane, susţinând că nu se poate verifica dacă nu mai pot fi folosite şi pentru arme nucleare.

Moscova a anunţat că este deschisă la discuţii privind prelungirea tratatului încă de la începutul anului trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declarând atunci că o eventuală extindere va „depinde de poziţia partenerilor noştri americani“.

Trump a criticat acordul în campania sa electorală, spunând că e o înţelegere proastă, negociată de predecesorul său Barrack Obama. Conform NBC News, în 2017, Trump le-a spus consilierilor săi militari că vrea să crească arsenalul nuclear al Statelor Unite de la 1.550, cât prevede acum tratatul, la 30.000 de arme nucleare. 

Susţinătorii acordului spun că acesta este important, pentru că a creat un nou regim de monitorizare, incluzând schimbul de informaţii, care le permite ambelor părţi să verifice respectarea înţelegerii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite