Putin nu se dezminte: a întârziat trei ore la întâlnirea cu Pompeo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin (dreapta) primindu-l pe Mike Pompeo la Soci FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin (dreapta) primindu-l pe Mike Pompeo la Soci FOTO EPA-EFE

În pofida tonului conciliant arătat de Donald Trump faţă de Vladimir Putin, secretarul său de Stat a fost nevoit să aştepte trei ore pentru a se întâlni cu liderul de la Kremlin, scrie presa rusă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a întârziat din nou la o întâlnire cu un oficial străin.

Trimis la Soci să găsească un teren de apropiere în mai multe dosare, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avut trei ore de discuţii aprinse cu omologul său Serghei Lavrov, după care a aşteptat alte ore pentru a se vedea cu Putin în această staţiune de la Marea Neagră.

Deşi ştia că are programată o întrevedere cu Pompeo, liderul de la Kremlin s-a mai reţinut prin regiunea Astrahan, situată la 1.000 de kilometri de Soci, relatează Moskovskii Komsomoleţ.

Totuşi, partea americană nu ar trebui să rămână supărată, pentru că Trump a anulat deja două întâlniri programate cu Putin, notează publicaţia citată.

Una peste alta, liderul de la Casa Albă s-a arătat conciliant cu omologul său de la Kremlin în contextul vizitei lui Pompeo în Rusia.

„Anumite domenii de cooperare sunt excelente, cu privire la Coreea de Nord, Afganistan şi lupta împotriva terorismului“, a subliniat la rândul său Pompeo, la Soci.

„Noi am spus în mai multe rânduri că am vrea să restabilim complet relaţiile“, a suţinut şi preşedintele rus înainte de a-l primi pe şeful diplomaţiei americane.

După ce s-a contrazis cu Lavrov pe tema crizei politice din Venezuela, Lavrov a evitat acest subiect la întâlnirea cu Putin.

Mike Pompeo si Serghei Lavrov plecand de la conferinta de presa comuna dupa intalnirea de la Soci din mai 2019 FOTO EPA-EFE

Mike Pompeo şi Serghei Lavrov plecând de la conferinţa de presă comună susţinută după întâlnirea de la Soci FOTO EPA-EFE

Înainte să urce în avion, şeful diplomaţiei americane a menţionat dosarele în care Moscova şi Washingtonul ar putea să avanseze împreună, şi anume în conflictul sirian şi în domeniul combaterii terorismului.

Începând cu Venezuela şi până la tratatul dezarmării, lista dezacordurilor rămâne foarte lungă între cele două puteri rivale.

Kremlinul nu a evocat vreun acord concret în cadrul vizitei lui Pompeo. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a fost vorba de o vizită de rutină.

Aceasta este prima întâlnire la nivel înalt între Washington şi Moscova de la încheierea anchetei ruse, în care procurorul special Robert Mueller a ajuns la concluzia că ruşii s-au implicat în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite