Punctele slabe ale Apărării Israelului dezvăluite de unul din generalii săi

Punctele slabe ale Apărării Israelului dezvăluite de unul din generalii săi

O baterie din scutul anti-rachetă Iron Dome în timp ce lansează o rachetă de interceptare FOTO crescentcityjewishnews.com

Israelul nu este suficient de pregătit pentru a face faţă ameninţării rachetelor pe care le produc Hezbollah, Hamas şi alte grupări ostile, conform ultimului raport publicat de Institutul pentru Studii de Securitate.

Generalul Meir Elran, responsabil cu Progamul de Securitate Internă al Institutului, a declarat pentru presa israeliană că din păcate, Israelul nu a reuşit să acopere diferenţele cauzate de avansul tehnologic al grupărilor inamice.

Conform generalului Elran, într-un ipotetic război de o lună de zile, aproximativ 1.500 de rachete cu rază medie ar putea fi lansate spre nordul Israelului în fiecare zi. „Iar Israelul ar trebui să se pregătească pentru un război pe două fronturi – Liban şi Gaza“, a subliniat generalul.

În ultimii ani, Israelul şi-a îmbunătăţit considerabil capabilităţile defensive în cazul unor rachete trimise  din zonele controlate de Hamas sau Hezbollah, în special mulţumită celor cinci baterii din scutul anti-rachetă, Iron Dome, a admis generalul Meir Elran.

„Israelul nu a luat încă decizia de a investi masiv în măsuri defensive, chiar şi dacă acest lucru va însemna reducerea capabilităţilor de ofensivă. Statul israelian este încă dependent de banii americani. Armata noastră va achiziţiona maxim 10 bateri, deşi numărul real de care are nevoie este cel puţin dublu“, a declarat Elran.

„Dacă IDF-ul ar fi investit cel puţin 5% din resursele pe care le investeşte în capabilităţi de ofensivă, în măsuri de apărare, ne-am fi aflat într-un loc cu totul diferit“, a adăugat comandantul.

Conform directorului Programului de Securitate Internă, un alt punct slab al Armatei israeliene este numărul mic al achiziţiilor truselor de protecţie împotriva atacurilor chimice.

„Dacă statul consideră că ameninţarea armelor chimice este reală, atunci are obligaţia de a proteja toată populaţia“, a mai spus Elran, referindu-se la rapoartele conform cărora doar 60% dintre israelieni au truse de protecţie împotriva atacurilor chimice. „Dacă nu ia măsuri în acest sens, statul demonstrează că ameninţarea nu este reală“, a spus ironic generalul Elran.

Ministrul Frontului Intern, Gilad Erdan, va răspunde în această seară rezultatelor studiului şi observaţiilor făcute de generalul Elran, în cadrul conferinţei anuale despre situaţia defensivă a Israelului. 

Ministrul Erdan a încercat să dezvolte responsabilităţile cabinetului său, însă a întâmpinat opoziţia ministrului Apărării, Moshe Ya’alon. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu trebuie să ia decizia finală asupra acestei măsuri, însă momentan a amânat acest lucru. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: