Pulitzer pentru online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria jurnalismului, o anchetă realizată de un site internet a câştigat Premiul Pulitzer. Este o veste bună din multe puncte de vedere.

Dar în special pentru că ea confirmă un fapt: calitatea supravieţuieşte crizei ziarelor, datorită unei noi organizări editoriale pe care nimeni, până acum câţiva ani, nu încercase nici măcar să şi-o închipuie. Premiul a fost acordat lui Sheri Fink, care scrie pentru site-ul ProPublica.org, pentru un material realizat în spitalele din New Orleans în timpul trecerii uraganului Katrina.În 13.000 de cuvinte, ziarista a redat drama medicilor care au rămas să opereze în sălile inundate şi fără energie electrică şi care au fost constrânşi să facă injecţii letale pacienţilor care nu puteau fi evacuaţi.

Multe reportaje de acest gen, focalizate pe interesul public, au fost răsplătite în trecut cu Premiul Joseph Pulitzer, editorul care, în 1911, şi-a lăsat toată averea Universităţii Columbia. De data aceasta însă, comitetul independent care decide acordarea distincţiei a vrut să arate că este de dorit ca jurnalismul de investigaţii, aproape dispărut din ziare, să poată supravieţui în viitor.

ProPublica.org a fost înfiinţat în 2007, la iniţiativa unui grup de ziarişti care au decis să lase publicaţiile tipărite pentru a-şi fonda propriul site web. Directorul, Paul Steiger, a fost redactor-şef la „Wall Street Journal", iar principalul său colaborator este Stephen Engelberg, fost editorialist la „New York Times". Au reflectat îndelung la aşteptările, deloc puţine, ale acţionarilor. Marile anchete cer timp, sunt costisitoare şi, când sunt declanşate, nu oferă nicio certitudine că vor ajunge să fie tipărite şi că vor creşte, astfel, tirajul vreunui ziar. Multe poveşti care la început par promiţătoare, în final se dovedesc a fi un balon de săpun. Principala problemă a lui Steiger, aceea de a găsi bani pentru a finanţa calitatea, a fost rezolvată cu ajutorul Fundaţiei lui Herbert şi Maria Sandler, doi filantropi progresişti.

Site-ul ProPublica.org are acum „în solda" sa 32 de jurnalişti şi-şi cedează articolele, fără nicio compensaţie materială, publicaţiilor tradiţionale. Doar în 2009, a dat publicităţii 138 de anchete de mare interes, în colaborare cu 38 de reviste şi ziare. Potrivit lui Sig Gissler, administratorul Premiului Pulitzer, „activitatea editorială trebuie să se aştepte în viitor la numeroase colaborări de acest tip, ţinând cont şi de faptul că societăţile editoriale se vor confrunta cu probleme financiare din ce în ce mai dificile". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite