Provincia sud-africană unde au fost depistaţi primii pacienţii infectaţi cu Omicron a raportat o creştere importantă a internărilor, din care 10% la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Provincia sud-africană Gauteng, unde au apărut primii pacienţi infectaţi cu varianta Omicron, a avut un salt important al internărilor în ultimele două săptămâni, inclusiv a unor copii sub doi ani, a anunţat Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud, relatează The Independent.

Totodată, s-a înregistrat o creştere de 10% a spitalizării copiilor mici în zona metropolitană Tshwane din Africa de Sud. 

Provincia Gauteng (circa 12 milioane de locuitori, care include cel mai mare oraş Johannesburg şi capitala Pretoria) a raportat 580 de internări săptămâna asta, un salt de 330% faţă de 135 în urmă cu două săptămâni, arată datele oficiale.

Numărul celor internaţi cu COVID-19 în ultimele două săptămâni este aliniat tendinţelor observate în cursul altor valuri prin care a trecut ţara şi care au fost determinate de celelalte tulpini, inclusiv Delta, a spus medicul Waasila Jassat, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud.

Cercetătorii din Africa de Sud au fost primii care au dat alarma asupra apariţiei unei variante supermutante a SARS-CoV-2  - cu un număr fără precedent de mutaţii la nivelul proteinei spike folosită de coronavirus pentru pătrunderea în celule.

Angelique Coetzee, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Africa de Sud, a fost printre primii doctori care au suspectat apariţia unei variante după ce a observat un tablou clinic neobişnuit la şapte din pacienţii săi. 

Aceştia s-au plâns de oboseală extremă, dureri musculare uşoare, mâncărimi în gât şi tuse uscată.

„Simptomele din acel stadiu erau legate în mare parte de infecţiile virale obişnuite. Şi pentru că nu am văzut îmbolnăviri de Covid-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să testăm”, a spus ea pentru Reuters.

  

Alte simptome raportate de medici generalişti care au consultat aceşti pacienţi au fost tuse uscată, febră, transpiraţii nocturne şi dureri în corp. Cei vaccinaţi au prezentat în general simptome mai uşoare.

Africa de Sud a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri din cauza variantei omicron în raport cu celelalte ţări africane -77 - primul caz de infecţie fiind depistat la 11 noiembrie, când numărul infecţiilor era cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

De la o medie zilnică de 300 de infectări s-a ajuns la 3.220 de noi îmbolnăviri duminică.

„Dacă ne uităm la numărul de internări în funcţie de vârstă,vedem în mod normal un număr mai mare la persoanele în vârstă”, a explicat Waasila Jassat.

În cazul focarului din zona metropolitană Tshwane, cele mai multe spitalizări au fost însă în grupa de vârstă 0-2 ani dar şi grupa de adulţi între 28- 38 de ani, a spus ea subliniind că nu este deocamdată clar dacă aceste cazuri au legătură cu noua variantă.

Potrivit Guardian, Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud – unde Omicron a fost detectată pentru prima dată – a transmis că varianta a fost descoperită în cinci din nouă provincii africane şi a reprezentat 74% din secvenţierile genetice ale virusului din luna  noiembrie.

Institutul a adăugat că numărul de cazuri de coronavirus raportate zilnic din Africa de Sud s-a dublat la 8.561 miercuri faţă de ziua precedentă. Rata pozitivităţii testelor, a crescut la 16,5% miercuri, de la 10,2% cu o zi înainte, a spus NICD. Cu toate acestea, numărul deceselor şi al spitalizărilor nu s-a schimbat prea mult, conform datelor oficiale.

Omicron a fost depistată în 24 de ţări. printre ultimele ţări care au înregistrat cazuri numărându-se  Ghana, Nigeria, Norvegia,  Arabia Saudită şi Coreea de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite