Provincia Quebec legalizează eutanasia

Provincia Quebec legalizează eutanasia

Provincia Quebec legalizează eutanasia umană FOTO Getty Images

Quebec a devenit în această săptămână prima provincie din Canada care legalizează sinuciderea asistată medical pentru bolnavii aflaţi în stadiu terminal. Astfel, pacienţii vor putea opta pentru eutanasiere, iar medicii vor avea posibilitatea să aplice o injecţie letală celor care au dureri insuportabile, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura va putea fi aplicata pacienţilor doar dacă se îndeplinesc o serie de condiţii. În primul rând, bolnavul trebuie să aibă reşedinţa în provincia Quebec, să sufere de o boală incurabilă, să aibă o vârstă de peste 18 ani şi să ceară de mai multe ori, aflându-se în deplinătatea facultăţilor mintale, această măsură.

Legea din acest domeniu a trecut joi în parlamentul canadian cu 94 de voturi pentru şi cu doar 22 împotrivă. Intitulată „Legea 52 - A muri cu deminitate”, proiectul legislativ a stârnit deja numeroase controverse.

„Moartea demnă înseamnă să îi oferim pacientului posibilitatea de a-şi curma suferinţa. Uneori, atunci când o durere devine insuportabilă, o oră poate deveni o săptămână de durere”, a declarat Véronique Hivon, un parlamentar al Adunării Naţionale.

Pe de altă parte, un alt deputat, Christine St-Pierre, din partidul liberal, a precizat că nimeni nu are dreptul sa hotărască uciderea unei persoane. „Nu cred că este corect să dăm cuiva dreptul de a omorî o altă persoană”, a precizat el.

Este pentru prima dată când o provincie din Quebec decide să aprobe o asemenea lege, subiectul eutanasierii umane fiind discutat intens în restul ţării.

În prezent, sinuciderea asistată medical este legală în mai multe ţări din lume precum Belgia, Luxemburg, Olanda, Elveţia, Germania, Japonia, precum şi în cateva state din SUA.


Citeşte şi:

Eutanasierea copiilor – un tabu la care Belgia renunţă

Comisia de Justiţie şi Afaceri Sociale din Belgia a aprobat săptămâna trecută un proiect de  lege care permite eutanasierea copiilor cu boli în faze terminale, acesta urmând să fie dezbătut în Senat pentru o decizie finală. Subiectul a creat dezbaterea la nivel naţional.

Belgia, cu un pas mai aproape de a a legaliza eutanasierea copiilor

Belgia, una dintre puţinele ţări din lume care a legalizat eutanasierea, a aprobat un proiect de lege care ar putea extinde aplicabilitatea legii eutanasierii şi pentru minorii cu boli în stare terminală.

Stephen Hawking şi-a schimbat părerea despre sinuciderea asistată: cei cu boli terminale ar trebui să poată să-şi ia viaţa

Stephen Hawking, renumitul fizician bolnav de scleroză laterală amiotrofică (pierderea progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi a măduvei spinării, denumite neuroni motori) şi care trăieşte datorită suportului vital avansat, a declarat că cei care au boli terminale şi care îşi trăiesc restul vieţii în suferinţă ar trebui să-şi poată pune capăt vieţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: